Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Minister: stop met rolbevestigend speelgoed

26-09-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
161 keer bekeken
  •  
speelgoed
Speelgoedfabrikanten moeten zich afvragen of ze bijdragen aan stereotypen over jongens en meisjes. Dat vindt minister Ingrid van Engelshoven, die verantwoordelijk is voor emancipatie. Ze wil graag dat fabrikanten en winkeliers daar afspraken over maken.
De minister heeft haar inspiratie voor het idee uit Frankrijk gehaald. De regering daar heeft met fabrikanten en winkeliers afgesproken geen rolbevestigend speelgoed uit te brengen. In speelgoedwinkels zijn niet langer aparte schappen voor jongens en meisjes te vinden, en ook die aanduidingen zullen afwezig zijn in reclamefolders. Daarnaast zullen fabrikanten steeds meer speelgoed ontwikkelen dat stereotypen doorbreekt en tegengaat.
De vrees van de minister is dat meisjes worden grootgebracht met het idee dat zij niet in de wieg zouden zijn gelegd voor bijvoorbeeld sport, spel en avontuur. Jongens zou worden bijgebracht dat de zorg en het huishouden niet aan hen besteed is.  
Mattel, de Amerikaanse fabrikant van de barbiepoppen, heeft deze week een nieuwe productlijn geïntroduceerd. De nieuwste barbies zijn genderneutraal en kunnen gestyled worden als jongen en meisje. ANP/Reuters
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!