Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Minister sluit Vlaams slachthuis

12-09-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
koe boerderij gechipt 930x520
Het omstreden slachthuis voor runderen in het Vlaamse Izegem gaat dicht. Minister Ben Weyts (Dierenwelzijn) heeft ,,het bevel gegeven het slachthuis voorlopig te sluiten", zegt een woordvoerder tegen het ANP.

Opnamen Animal Rights

Dinsdag kwam dierenrechtenorganisatie Animal Rights met schokkende verborgen camerabeelden van dierenmishandeling naar buiten en eiste de onmiddellijke sluiting van het slachthuis van de groep Verbist. Het inspectieteam is in het slachthuis en heeft volgens de woordvoerder ,,voldoende aangetroffen in de infrastructuur in combinatie met de beelden" om het slachthuis te sluiten. Nader onderzoek volgt. ,,Het bedrijf wordt doorgelicht. Daarna wordt gekeken wat er veranderen moet om het dierenwelzijn te waarborgen."
In maart moest een slachthuis voor varkens in het Belgische Tielt een maand dicht nadat Animal Rights er met undercoverbeelden grove misstanden aan het licht had gebracht. Het kreeg na het invoeren van allerlei maatregelen een tweede kans en heropende in april.

Pleidooi voor cameratoezicht

In het Vlaamse parlement dringen de Groenen bij landbouwminister Joke Schauvliege aan op permanent cameratoezicht in de zeventig slachthuizen in Vlaanderen. ,,We willen ervoor zorgen dat de gang van zaken in alle slachthuizen 24/24 gemonitord kan worden", zegt parlementslid Bart Caron. ,,De beelden moeten ook gecentraliseerd worden, zodat de inspectie ze van afstand kan bekijken. Wanneer de kans om betrapt te worden op onwettige en dieronwaardige praktijken groter is, zal het aantal incidenten afnemen." Ook dierenrechtenorganisatie Gaia is daar voorstander van.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!