Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Iedere zaterdag om 19.05 uur opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!

VOLG ONS

Kassa

Minister Opstelten 'grofste privacyschender'

30 aug 2013
  •  
leestijd 1 minuut
camera2_02.jpg
Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie is volgens het Nederlands publiek de 'grofste privacyschender' van het afgelopen jaar. Hij kreeg daarom donderdagavond de Publieksprijs bij de Big Brother Awards. Die worden elk jaar uitgereikt door de digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom.
Omstreden hackvoorstel
Opstelten viel in de prijzen vanwege zijn ,,desinteresse voor privacy", aldus de organisatie. Ze wijst op Opsteltens omstreden hackvoorstel, waarbij politie en justitie de mogelijkheid krijgen om in te breken op computers van verdachten. Ook zijn voorstel om kentekengegevens 4 weken op te slaan om zo de pakkans van criminelen te vergroten, vindt geen genade in de ogen van Bits of Freedom.
Genomineerden
Naast Opstelten waren de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (samen met de Amerikaanse dienst NSA) en betalingsverwerker Equens genomineerd voor de Publieksprijs, maar de minister won ,,met een ruime meerderheid van de stemmen".
Expertprijs voor de Belastingdienst
Ook de Belastingdienst kreeg een Big Brother Award, maar dan de Expertprijs. Die werd toegekend door een groep deskundigen op het gebied van privacy en veiligheid. De Belastingdienst krijg de award voor het ongeoorloofd gebruiken van kenteken- en parkeergegevens die door andere instanties zijn verzameld en eigenlijk vernietigd hadden moeten zijn.
ANP

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

Sfeerbeeld BNNVARA programma's