Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Minister: onderzoek naar wachtlijsten huurwoningen

27 sep 2019
  •  
leestijd 1 minuten
930x520_koopwoning_huurwoningen
De lange wachtlijsten voor sociale moeten worden weggewerkt. Minister Kajsa Ollongren is bereid om, na aandringen van de VVD en CDA, een onderzoek in te stellen.
Het is allang geen geheim meer dat de wachtlijsten een probleem vormen. Ook de minister erkent dat. Veel mensen kunnen het zich niet permitteren om lang te wachten op een sociale huurwoning. Ollongren gaat onderzoeken welke maatregelen nodig zijn en zal daarvoor overleggen met  woningcorporaties, gemeenten en de bond van huurders.
Volgens VVD-kamerlid Daniel Koerhuis kunnen lange wachtlijsten zorgen voor een gevoel van moedeloosheid. Hij kaartte de kwestie aan tijdens een debat in de Tweede kamer over de wooncrisis. Koerhuis wil de wachtlijsten beperken tot mensen die "echt" op zoek zijn naar een goedkope huurwoning.
Veel mensen schrijven zich nu voor de zekerheid in en blijven zo jarenlang op de wachtlijst staan. Volgens Koerhuis houdt het probleem hierdoor zichzelf in stand. Hij vindt dat huurwoningen niet als back-upplan moeten dienen, maar bedoeld zijn voor de mensen die er daadwerkelijk een nodig hebben.
Eerder dit jaar stelden onderzoekers vast dat de wachttijden voor sociale huurwoningen toenamen. Tussen regio's zijn enorme verschillen. In de grote steden kan de wachttijd oplopen tot negen jaar, terwijl je in de Achterhoek minder dan vier jaar moet wachten op een sociale huurwoning. ANP

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!