Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Minister: minder kansen zonder diploma

17-03-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
diploma_02.jpg
,,Jongeren zonder diploma hebben vijf keer zo veel kans om in de criminaliteit te belanden en twee keer zo veel kans om werkloos te worden. Daarom is het zo belangrijk dat de leerplicht wordt nageleefd'', aldus Marja van Bijsterveldt, minister van Onderwijs, donderdag tijdens de Dag van de Leerplicht.
Jongeren hebben een leerplicht tot het schooljaar waarin ze zestien worden. Daarna geldt de kwalificatieplicht: alle jongeren moeten tot hun achttiende verjaardag onderwijs volgen, tenzij ze een startkwalificatie (een havo-, vwo-, of mbo2-diploma) hebben. In Nederland verlieten in het afgelopen schooljaar 39.600 jongeren de school zonder diploma of startkwalificatie. Veruit de meesten komen van het middelbaar beroepsonderwijs (mbo).
De minister wil het aantal voortijdig schoolverlaters in 2012 hebben teruggebracht tot 35.000 en in 2016 tot maximaal 25.000. ,,Het wordt steeds lastiger om de uitval terug te dringen, want de groep die we nu tegenkomen heeft grote problemen'', aldus Van Bijsterveldt. Volgens de minister moet er daarom beter worden samengewerkt tussen gemeente, jeugdzorg, politie en scholen.
Van Bijsterveldt was donderdag in het voetbalstadion van ADO Den Haag waar twee nieuwe jongerenteams werden gepresenteerd. Deze teams, bestaand uit voormalig schoolverlaters, moeten huidige drop-outs op andere gedachten brengen. De Amsterdamse ambassadeur is ex-voetballer Edgar Davids. ,,Het probleem met veel van deze jongeren is niet dat ze niet naar school wíllen, maar niet kunnen.''
Haagse ambassadeur en voormalig scheidsrechter Dick Jol voegt daaraan toe: ,,De meeste jongeren die ik spreek, kunnen door privéomstandigheden niet naar school.'' Jol is ervaringsdeskundige als het gaat om voortijdig schoolverlaten: pas na zijn dertigste haalde hij zelf een diploma. ,,Eigenlijk is een school de beste werkgever. Ik heb nog nooit zo veel vrije dagen gehad als toen ik op school zat'', grapte Jol.
De regio Rotterdam liet donderdag weten dat scholen sneller ingrijpen als leerlingen tussen de achttien en 23 jaar wegblijven. Ook hier wordt - net als bij minderjarige leerlingen - de leerplichtambtenaar ingeseind. ,,Ik vind dat een heel goed initiatief. Natuurlijk is het onze wens om jongeren ook na hun achttiende te volgen. Maar we kunnen ze wettelijk niet dwingen'', aldus de minister.
Bron: ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor