Kassa

Minister laat nog meer gevaarlijke gasmeters vervangen

12-12-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
113 keer bekeken
  •  
slimme meter gyr 930
De netbeheerders moeten nog eens 17.000 slimme gasmeters van het merk Landis en Gyr (de G4/G6 van de 4.2 generatie) vervangen. Dat moet gebeuren voor 1 april. 1500 van deze meters moeten onmiddellijk worden vervangen omdat ze een direct veiligheidsrisico vormen.

Antwoord op Kamervragen

Dit blijkt uit de beantwoording van Kamervragen door minister Wiebes (Economische Zaken). Die waren gesteld door GroenLinks en de SP naar aanleiding van uitzendingen van Kassa. Eerder maakten de netbeheerders al bekend dat ze circa 40.000 van deze meters vervroegd vervangen voor eind maart. De door de minister genoemde 17.000 komen dus bovenop dit getal.

Verkeerde lijm

De meters zijn voorzien van een te kort aangesneden schroefdraad waardoor de aansluiting op de gasmeter niet gegarandeerd kan worden. Om dit probleem op te lossen werd op de 17.000 meters die nu ook vervangen gaan worden een adapter geplaatst om het lekken van gas te voorkomen. Volgens de minister zijn ook deze meters onveilig. Bij 1500 van deze gerepareerde meters is bovendien een verkeerde lijm gebruikt.

Sommatie SodM

De toezichthouder, het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) stelt dat zowel de netbeheerders als de fabrikant niet hebben aangetoond dat deze reparatie aan alle veiligheidseisen voldoet. Daarop heeft SodM de betrokken netbeheerders gesommeerd de meters met de verkeerde lijm per direct te vervangen. Het SodM constateert bovendien dat netbeheerders geen enkele toezichthouder hebben geïnformeerd over het defect van deze slimme gasmeter ondanks regelmatig overleg.
De netbeheerders hielden tegen Kassa vol dat de meters honderd procent veilig zijn. Dit terwijl externe deskundigen al maanden voor een zo snel mogelijk vervanging pleiten. En netbeheerder Stedin het eerste defect aan de meter al in augustus 2016 constateerde.
Lees hier de reactie van Netbeheer Nederland op de gestelde kamervragen.
Geen toezicht op veiligheid slimme gasmeter - Kassa zaterdag 18 november 2017
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

harrie roos
harrie roos14 dec. 2017 - 17:04

Niks verkeerd met de draad op de meter, gewoon een langere wartelmoer en klaar is kees, laat die geleerden professoren maar lullen dit is gewoon te eenvoudig voor deze lui dus snappen niet waar het over gaat.

luky1951
luky195114 dec. 2017 - 4:32

Het is belachelijk maar gebruikelijk in Nederland de kennis van Profesoren/Hoogleraren in twijfel te brengen, omdat hun oordeel je niet uitkomt, dit gebeurt ook in ziekenhuizen, de deskundigheid van een hoogleraar wordt in twijfel gebracht door een bureaucraat! Nedrland op zijn smalst!

stoethaspel
stoethaspel13 dec. 2017 - 19:17

Allemaal leuk en aardig dat ze die meters vervangen ( en terecht ) maar dit kost de netproviders een beste hoop duiten , dus tel er maar op dat ze binnenkort weer met een uit de duim gezogen argument komen om de energieprijs extra te moeten verhogen, want de consument draait op voor die klungelige fouten die die GELEERDE ontwikkelaars van dit soort troep maken. Doordenken kennen die lui niet.

wilvarawil
wilvarawil13 dec. 2017 - 17:18

Ik heb een Landis en Gyr meter en wel de G4.Maar waaraan herken ik de aanduiding "van de 4.2 generatie"?

1 Reactie
blb
blb15 dec. 2017 - 15:51

Inderdaad, Kassa geeft daar geen toelichting op, want het is echt niet te vinden.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!