Kassa

Minister kijkt of aanvullende beurs voor meer studenten mogelijk is

05-04-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
102 keer bekeken
  •  
studenten scholieren klas 1127

Minister Robert Dijkgraaf overweegt om studenten uit meer inkomensgroepen in aanmerking te laten komen voor een aanvullende beurs. Zo kunnen ook studenten uit middeninkomensgezinnen profiteren van de basisbeurs, die weer terugkomt in 2023. 

Het zal wel betekenen dat het maximum aan die aanvullende beurs of de basisbeurs zelf lager uitvalt, waarschuwt Dijkgraaf.

Budget blijft staan

Diverse partijen in de Kamer vroegen om meer oog voor middeninkomens bij de terugkeer van de studiebeurs. Dijkgraaf was gevoelig voor dat punt en benadrukte dat er "nog niet een definitieve variant" ligt van hoe de basisbeurs eruit moet zien. 

Wel blijft één punt staan: het budget wordt niet hoger dan 1 miljard. Binnen dat jaarlijkse bedrag overweegt de bewindsman wel wat te schuiven ten opzichte van zijn oorspronkelijke voorstel. 

Meer mogelijkheden

De minister kijkt naar meerdere mogelijkheden, zo staat hij er ook voor open de halvering van het collegegeld in het eerste jaar terug te draaien. "Dat is iets dat we zeker kunnen meenemen in mogelijke plannen", zegt hij tegen de Kamer. Maar "dan moeten we wel even precies kijken wat het doel is dat we daarmee willen bereiken".

Het terugdraaien van deze maatregel zou netto zo'n 15 miljoen euro opleveren voor Nederlandse studenten, omdat buitenlandse studenten ook profiteren van de halvering. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!