Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Minister: kankerpatiënt moet zich kunnen verzekeren

25-09-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
kanker.jpg
Minister Hoekstra zal mogelijk met een wet komen waardoor (ex-)kankerpatiënten zich makkelijk kunnen verzekeren. De wet is een stok achter de deur voor verzekeraars, waarmee de minister om de tafel gaat zitten. Nu ondervinden mensen die genezen zijn van de ziekte vaak problemen bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. 
Het zogenaamde 'recht om vergeten te worden', waarbij de premies weer genormaliseerd worden voor oud-patiënten, is iets waar organisaties voor pleiten. Dergelijke wetten waarin dat wordt geregeld gelden al in Frankrijk en België. In die landen wordt niet meegewogen dat iemand in het verleden kanker heeft gehad. Het Verbond van Verzekeraars kondigde al een onderzoek aan om de mogelijkheden daartoe te bekijken.

6 op 10 kan geen overlijdensrisicoverzekering afsluiten

Volgens belangenbehartiger NFK (Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties) lukt het zes op de tien (ex-)kankerpatiënten niet lukt om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten voor bijvoorbeeld een hypotheek. Zij worden geweigerd omdat bij hen de diagnose kanker was gesteld, of konden zich alleen verzekeren tegen een onbetaalbaar hoge premie.
Minister Hoekstra vindt dat mensen die van kanker zijn genezen het verdienen om verder te kunnen. Hij gaat rond de tafel zitten met verzekeraars. Als daar niets uit komt, zal hij een wet presenteren. De minister geeft daarbij aan breder te willen kijken, dus ook naar andere ziektes en andersoortige verzekeringen.
Bronnen: NOS /ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (3)

manwijf
manwijf9 okt. 2019 - 10:41

Andersom zou die verplichting van OLV er niet moeten zijn, wanneer duidelijk is , dat iemand de hypotheek direct of na een paar jaar b.w.v.s. met een krantenwijk nog kan betalen. Je reinste geldklopperij!

gerardvantol
gerardvantol25 sep. 2019 - 15:12

Nou maar hopen dat deze wet er ook echt komt en het niet weer aan de branche wordt overgelaten, waarbij er dus helemaal niets verandert.

tenormin
tenormin25 sep. 2019 - 13:16

Ik hoop dat Minister Hoekstra zich hard maakt en deze wet er zeer snel komt. Is heel hard nodig. Want ook hartpatiënten, mijn man met toen nog eenmanszaak, kon geen hypotheek krijgen: ja, voor een bedrag dat geen gewone sterveling zou kunnen opbrengen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!