Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Minister Kaag wil meer controle op schuldenregistratie door het BKR

  •  
19-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
409 keer bekeken
  •  
portemonee schulden belasting

Minister Sigrid Kaag (Financiën) wil van de registratie van schulden een wettelijke taak maken. Daarmee krijgt de overheid er meer over te vertellen. Nu regelt het Bureau Kredietregistratie (BKR), een private stichting, de kredietregistratie zelfstandig. Kaag vindt dat "onwenselijk." 

Welke schulden er nu worden bijgehouden, bepaalt het BKR grotendeels zelf. Daar zijn nog geen wettelijke regels voor. Wel is de stichting bij de verwerking van gegevens gebonden aan de grenzen die de privacywet AVG stelt.

Taak schuldenregistratie blijft bij BKR

De minister wil meer zeggenschap krijgen over de manier waarop gegevens worden verwerkt en welke kredietovereenkomsten precies worden bijgehouden. Wel ligt het volgens een woordvoerder van Kaag voor de hand dat die taak belegd blijft bij het BKR. De minister heeft een en ander verklaard in antwoord op Kamervragen van VVD-Kamerlid Eelco Heinen.

Kredietverstrekkers zijn verplicht een stelsel van kredietregistratie te raadplegen voordat zij een lening afgeven van 250 euro of meer. In de praktijk zijn zij daarbij aangewezen op het BKR, omdat er geen andere partijen zijn die zo'n register bijhouden.

BKR is voor "aanvullende wettelijke verankering"

In een reactie zegt het BKR voorstander te zijn van "een aanvullende wettelijke verankering" van de kredietregistratie. "Ook BKR merkt dat de wijze van registratie regelmatig onderwerp van discussie is met veel tegengestelde meningen en inzichten, hetgeen betekent dat de overheid het voortouw hierin dient te nemen", aldus de organisatie die wel hoopt straks door de minister als wettelijk beheerder te worden aangewezen. "BKR heeft uiteraard de wens deze taak te blijven vervullen." De stichting geeft verder aan dat in veel andere Europese landen de overheid zich al meer bemoeit met het stelsel van kredietregistratie.

Kritiek op BKR vanwege bijhouden hypotheekschuld

Het BKR oogstte vorige maand kritiek met het voorstel om ook alle hypotheekschulden te gaan bijhouden. Nu worden alleen hypotheken met een betalingsachterstand van drie maanden of meer geregistreerd. Het plan stuit op verzet van zowel huizenbezitters als kredietverstrekkers.

Kaag: Geen reden om hypotheek altijd te registreren

De VVD vindt de voorgestelde uitbreiding rondom hypotheken "disproportioneel." Kaag is dat met de grootste regeringspartij eens. "Ik zie op dit moment geen reden om hypotheken voor de eigen woning altijd te registreren." Zij zegt daarover ook in gesprek te zijn met BKR, "mede in het licht van mijn voornemen om met een wetsvoorstel te komen."

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.