Kassa

Minister Hoekstra: te veel mensen met schulden bij webwinkels

  •  
06-01-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
geld portemonnee 1127
Minister Wopke Hoekstra (Financiën) wil dat webwinkels en postorderbedrijven meer moeite steken in de preventie van betalingsachterstanden bij hun klanten. Dat schrijft hij aan de Tweede Kamer.
Hoekstra stoort zich al langer aan het gemak waarmee consumenten zich in de schulden kunnen steken door geld te lenen of spullen op afbetaling te kopen. Betere afspraken met aanbieders van kredieten zouden moeten leiden tot een vermindering van het aantal probleemgevallen, hoopte de minister.

Aanvullende maatregelen

Uit nieuwe cijfers van Bureau Krediet Registratie (BKR) blijkt nu dat het nog “onvoldoende zichtbaar” is hoeveel kredieten worden afgesloten bij de webwinkels en postorderbedrijven. De minister stelt voor deze bedrijven een ultimatum. Zij krijgen een jaar de tijd om verbetering te laten zien. Als alternatief overweegt Hoekstra aanvullende maatregelen. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (22)

pk49
pk496 jan. 2020 - 22:53

als je bijstandsmoeder bent of moet rondkomen van een AOW dan is de verleiding erg groot om gebruik te maken van de kredietmogelijkheden van diverse webshops. Wopke zou iets aan de hoge rente kunnen doen waardoor veel mensen het maandelijks bedrag nauwelijks kunnen betalen.

2 Reacties
tijger1
tijger17 jan. 2020 - 0:32

Die bijstandsmoeder gaat maar naar de kringloop, is zij voor een habbekrats klaar. 

Klaas67
Klaas677 jan. 2020 - 11:10

Een kringloopwinkel is ook niet zo goedkoop meer.

Loekie Koch
Loekie Koch6 jan. 2020 - 20:40

Bereid je maar voor op de grootste recessie ooit, die nabij is!  De euro is straks geen cent meer waard. De huizenprijzen halveren en de werkloosheid zal enorm stijgen. Bereid je er op voor! Doe geen domme aankopen en koop geen huizen die het geld niet waard zijn! 

1 Reactie
ad5
ad57 jan. 2020 - 13:54

Waar haal je die wijsheid vandaan? Ik ben het wel met je eens dat er weer iets staat te gebeuren want de beurzen staan skyhigh en ook de huizenprijzen..

latevogel
latevogel6 jan. 2020 - 15:00

Deed ik ook toen ik afhankelijk was van een uitkering!!!, dom, dom en nog eens DOM!Goddank dat ik dat afgeleerd heb maar daarvoor moest ik wel enige jaren bloeden, dat is nu al weer jaren geleden maar toch kan ik mij voorstellen hoe sommigen ellendig in het financieële leven ronddwalen. Voor iemand die genoeg heeft of voldoende financieën is het gemakkelijk om nee te zeggen tegen "op de pof" kopen. Zij en ik betalen dat gemakkelijk omdat je geld hebt maar iemand die een uitkering op het sociale minimum heeft is de wereld toch anders. Je wordt gedwongen om een smartphone te hebben, een auto als je buiten eigen plaats werkt en internet moet hebben om de bankzaken enz. te regelen. Zulke zaken betalen wij gemakkelijk omdat er iedere maand meer geld binnenkomt dan je op kunt maken bij een normaal uitgavenpatroon.Met 1000 euro is dat wel even moeilijker! (zo hoog is een bijstandsuitkering per 1 januari?)Dan hoor ik van een kennis dat het jaarlijkse extraatje van de gemeente en het vakantiegeld nodig zijn om extra zaken van te regelen. Totaal 1000 euro.Dus netto 1100 euro per maand. Daar red ik het niet mee, 900 euro vaste lasten per maand!Huur alleen is al 600 euro. Fiets vervangen, ben je al honderden kwijt. Of wasmachine gaat kapot, wat dan? WItgoedregeling is hier afgeschaft vanwege verbouwing van mooi theater wat  2maal de begroting overschreed en waar men subsidies per klant aan verstrekt. Kijk maar eens naar verschil operavoorstelling per kaartje en een groep als Pink Floyd per kaartje.Dus niks "eigen schuld, dikke bult".  Ik ben dankbaar dat ik een goed inkomen heb en geef niet af op iemand die niets heeft maar wel dagelijks geconfronteerd wordt met de wereld om zich heen waar hij mee moet in de vaart van de technologie!!!!Fijne socialisten bij de VARA!!!!

2 Reacties
tijger1
tijger17 jan. 2020 - 0:31

Weleens van huurtoeslag gehoord bij € 1000,00 inkomen en van zorgtoeslag?En wat voor rottige wasmachines kopen de mensen dan altijd? De mijne draait al zeker 15 jaar probleemloos.En buiten je eigen woonplaats werken met een bijstandsuitkering? 

Klaas67
Klaas677 jan. 2020 - 11:11

Je kunt toch allerlei toeslagen aanvragen.

marleenvanh
marleenvanh6 jan. 2020 - 13:29

Gaan we weer. Wanneer jij geen geld hebt dan moet je niks kopen. EIGEN VERANTWOORDELIJKHEID dàt zou een gepropageerd moeten worden. Iedereen kan alle info vinden over hoe je belazerd wordt met kopen op afbetaling, maar greedy greedy greedy toch doen. Wanneer het dan mis gaat, zijn de rapen gaar....  EIGEN SCHULD DIKKE BULT en niks anders!

1 Reactie
latevogel
latevogel6 jan. 2020 - 14:50

Zie mijn verhaal elders op de site.

tenormin
tenormin6 jan. 2020 - 13:28

Bij Wehkamp, als voorbeeld, kan men niet meer op afbetaling kopen na een bepaalde leeftijd, ik geloof 70 of zo. Maar wat ik niet snap en nooit heb begrepen: hoe kan men nu dingen bestellen die men niet gelijk helemaal kan betalen. De enige schuld die ik ooit had was een hypotheek, maar daar zal ik niet de enige in zijn geweest. 't Lijkt er toch op dat men zich niet kan inhouden en toch dingen besteld die men niet kan betalen. Ervoor sparen duurt kennelijk te lang; tja, liever veel rente betalen. Dom.

2 Reacties
ad5
ad56 jan. 2020 - 14:05

Ik denk ook dat men zich niet kan inhouden en ook totaal niet schuldig voelt om een consumptieve schuld te hebben. Veel mensen zijn blijkbaar toch niet zo slim als ze er uit zien...

latevogel
latevogel6 jan. 2020 - 15:07

Ja, die rente is 12% oid? Maar als je geen smartpjone hebt, geen internet en geen DAB radio, mag je niet meer meedoen. Want je moet een sms-je ontvangen nadat je op een computer jouw ww hebt ingevuld. En anders moet je van een pré paid telefoon bellen zonder abonnement voor 10 cent per minuut. Dat heeft niets met inhouden te maken. Toch weet ik wat u bedoeld, zelf was ik jaren geleden ook te begerig.Maar mensen met een minimumuitkering zitten (zo als ik om mij heen 2 ken) er financieël rot voor. Ik werk 9 maanden per jaar omdat we een winterstop hebben en probeer dan van een ruime uitkering te leven, die is ongeveer 400 boven bijstandsniveau, (ben trouwens 62, dus tijdelijk werk lukt sinds 4 jaar niet meer), maar ik moet zelfs dan niet te ruim leven en heb soms (een weinig) spaargeld nodig.Zie mijn andere verhaal op de site.

ansvanz
ansvanz6 jan. 2020 - 13:15

het is toch hun schuld ze zijn helemaal niet geschikt om een land te be sturen het het enigste wat wel goed sturen is hun salarisen dat vullen ze op tijd aan en die anderen niet vandaar dat ze schuld hebben mooi praters zijn het eigenlijk kunnen ze beter gaan.R.van Zwieten

2 Reacties
tenormin
tenormin6 jan. 2020 - 13:30

Begrijp niet zo goed wat u met uw antwoord voor ogen heeft te zeggen.

ad5
ad56 jan. 2020 - 13:56

Als ik u goed begrijp maakt het u niet zo veel uit of mensen schulden maken bij webwinkels, de overheid krijgt sowieso de schuld.

xandyra
xandyra6 jan. 2020 - 13:09

Om eerlijk te zijn deed ik dat ook ooit, kon het makkelijk betalen dus het maakte toen niet uit..... Tot ik volledig arbeidsongeschikt raakte en maar liefst een kwart in inkomen achteruit ging, toen werd het lastig. Want ik besefte dat ik met enkel rente (het laagste bedrag wat je moet betalen) hier nooit vanaf kwam. Met hulp is het me gelukt hoor, en het was ook geen idioot hoog bedrag!! Maar mensen moeten nadenken voor ze zoiets doen, de rentes zijn enorm....18%!! Het lijkt handig en makkelijk, maar dat is het niet. Nu zou zoiets mij nooit meer gebeuren!! Lessen kunnen soms hard zijn!!

1 Reactie
tijger1
tijger16 jan. 2020 - 14:23

De rente is maximaal 14 procent. 

Zeeg
Zeeg6 jan. 2020 - 12:15

De maximaal toegestane rente hiervoor is dermate hoog, dat de postorderbedrijven zich geen zorgen maken en (bijna) iedereen krediet verstrekken !!

tijger1
tijger16 jan. 2020 - 11:31

Is het een wonder? De mensen willen alles maar hebben en blijven kopen, kopen en kopen, Ook wat ze helemaal niet nodig hebben. 

1 Reactie
latevogel
latevogel6 jan. 2020 - 15:12

Zie mijn reactie elders op deze site.

korenbloem2000
korenbloem20006 jan. 2020 - 11:29

Is,t een wonder? De vaste lasten kunnen niet meer betaald worden, laat staan de nodige spullen en kleding en voeding!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!