Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Minister: Gegevensuitwisseling patiënt volledig digitaliseren

21 dec 2018
  •  
leestijd 1 minuten
zorg bloeddruk dokter patient medicijnen 930
Aanbieders van zorg, van artsen tot ziekenhuizen, worden verplicht gegevens van patiënten digitaal te gaan uitwisselen. Nu gaat het nog te vaak mis of bijna mis, vindt de minister voor Medische Zorg, Bruno Bruins. Bijvoorbeeld als een patiënt medicatie voorgeschreven krijgt die niet past bij de medicijnen die hij al gebruikt. Of als informatie over een allergie niet wordt gedeeld.

'Uitwisseling nodig voor kwaliteit zorg'

Goede en tijdige uitwisseling van informatie met de patiënt en tussen zorgverleners is nodig voor een goede kwaliteit van zorg, aldus Bruins. Door gebrekkige elektronische gegevensuitwisseling worden vermijdbare fouten gemaakt en moeten mensen steeds weer opnieuw hun verhaal vertellen. Ook moeten zorgverleners gegevens steeds opnieuw invoeren wat ten koste gaat van de tijd voor patiënten, en worden onderzoeken onnodig herhaald.

'Digitaal als nieuwe normaal'

Bruins wil nu de belemmeringen in elektronische gegevensuitwisseling aanpakken. ,,Mijn ambitie is dat de gegevensuitwisseling in de zorg in Nederland in rap tempo volledig digitaliseert, waardoor ook patiënten al hun eigen gegevens digitaal kunnen inzien en beheren. Zowel tussen instellingen als binnen instellingen moet digitaal het nieuwe normaal worden.'' ANP

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!