Kassa

Minister dwingt mbo's tot klachtenregeling

  •  
09-07-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
studenten_17.jpg
Minister Marja van Bijsterveldt van Onderwijs gaat mbo-scholen dwingen werk te maken van het instellen van studentenraden en klachtenregelingen. Ze wil een wet gaan schrijven, omdat niet alle scholen op haar oproep tot verbetering hebben gereageerd, meldt ze maandag in een brief aan de Tweede Kamer.
Klachtenregeling
In 2009 stelde Van Bijsterveldt de scholen al voor om aan de slag te gaan met een deugdelijke klachtenregeling. Volgens een onderzoek van de Inspectie van het Onderwijs heeft 75 procent van de instellingen een klachtenprocedure op de website. Iets meer dan de helft van die scholen heeft echter geen interne klachtencommissie.
'Onacceptabel'
De minister vindt dit onacceptabel. De uitkomsten van het onderzoek noemt ze teleurstellend. Ouders en studenten met klachten wil Van Bijsterveldt niet in de kou laten staan totdat alles goed geregeld is. Daarom heeft ze besloten om de komende twee jaar de Ombudslijn in stand te houden, zodat er in elk geval een plek is waar mensen terecht kunnen.
Studentenraad
Ook over het instellen van studentenraden op het mbo maakt de minister zich zorgen, hoewel dit recht voor leerlingen wel al in 2010 in de wet is vastgelegd. Volgens de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) hebben lang niet alle scholen dat gedaan. Daarom heeft de minister de mbo's opgedragen uiterlijk op 1 november een studentenraad te installeren. Scholen die niet luisteren, zullen in het uiterste geval worden gekort op hun financiën.
Helderheid
De MBO raad is het eens met de minister, zegt voorzitter Jan van Zijl: ,,Het kan niet dat er nog instellingen zijn die de zaken rond klachtafhandeling niet helemaal op orde hebben. Voor onze studenten en hun ouders moet gewoon helder zijn waar ze terecht kunnen als ze een klacht hebben en wat ze dan van de school mogen verwachten.”
ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!