Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Zaterdag om 19.05 uur opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!

VOLG ONS

Kassa

Minderjarige oplichter Yebbi, Knaakland en World Incasso veroordeeld

19 mrt 2016
  •  
leestijd 2 minuten
Fallback image for card
Vorig jaar besteedden we aandacht aan de praktijken van een internetoplichter . Via bedrijfjes met namen als Yebbi, Knaakland en World Incasso wist deze oplichter vele consumenten geld afhandig te maken. Na onderzoek van ons bleek het om jongen van pas 15 jaar oud te gaan. De rechter heeft onlangs uitspraak gedaan in deze bijzondere zaak.
Nepvordering
Honderden consumenten kregen in 2014 dreigende mails over een nepincassovordering. "U reageert niet op onze berichten over een incassovordering. Als we niks van u horen, geven we de vordering door aan de deurwaarder. Betaal direct en voorkom hoge kosten." We onderzochten wie er achter deze dreigende nepmails zat. Alle sporen leidden naar één persoon, namelijk een minderjarige jongen uit Nederland. Keer op keer werden andere namen gebruikt om mails te versturen, zoals Knaakland, Yebbi en World Incasso.
Jeugddetentie
Uiteindelijk wordt de jongen aangehouden en verhoord door de politie. De jongen blijkt het geld te gebruiken voor zijn gokverslaving. Door een autistische stoornis is de jongen niet in staat om zijn eigen gedrag te bepalen of aan te passen. Onlangs heeft de rechter uitspraak gedaan. De rechtbank legt hem 171 dagen jeugddetentie op, waarvan 90 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Om herhaling te voorkomen voegt de rechtbank hier nog een pakket maatregelen aan toe: de zogenaamde Gedragsbeïnvloedende maatregel (GBM). Dat betekent dat de minderjarige jongen intensief begeleid gaat worden en dat hij verschillende therapieën moet volgen. In de studio geeft de advocaat Paul Logemann toelichting op deze zaak. Lees hier de volledige uitspraak.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!