Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Minderheid corporaties voor huurverhoging

18-05-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
huurwoningen_24.jpg
Een kleine minderheid van de woningcorporaties is van plan de huur van alle woningen op termijn met 125 euro per maand te verhogen als de plannen van minister Piet Hein Donner voor een huurverhoging doorgaan. Uit een enquête die dagblad Trouw woensdag publiceerde blijkt dat vier van de 83 ondervraagde corporaties de maatregel zou gebruiken om de huren van het hele woningbestand maximaal te verhogen.
De Tweede Kamer bespreekt woensdag Donners voorstel om alle sociale huurwoningen 25 extra punten toe te kennen, zodat de huren mogen stijgen. Dat is volgens hem nodig om de doorstroom op de woningmarkt te bevorderen. In de enquête van Trouw tonen 25 van de 83 ondervraagde corporaties zich voorstander van het plan. Die woningbouwstichtingen bevinden zich vooral in de Randstad (19) en in Noord-Brabant (4), regio's waar woningen schaars zijn. De meeste zeggen alleen een prijsstijging te willen voor hun duurdere woningen.
Kamerbreed is vooraf kritisch op het voorstel gereageerd. De voorgestelde huurstijging geldt overigens niet voor bestaande huurders. Er zijn ruim vierhonderd woningcorporaties in Nederland.
GroenLinks
,,Huurders draaien op voor het taboe om iets te doen tegen het subsidiëren van koophuizen'', vindt GroenLinks-Tweede Kamerlid Linda Voortman. Ze gaat minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken woensdag vragen zijn wijziging van het woningwaarderingstelsel in te trekken.
,,Met deze wijziging geeft het kabinet verhuurders de ruimte de huur met 120 euro te verhogen'', vreest Voortman. ,,Deze wijziging veroorzaakt nog meer verstopping op de woningmarkt. Huurders lijden onder het taboe op het hervormen van de subsidies op koophuizen.'' GroenLinks wil de hypotheekrenteaftrek afbouwen.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!