Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Minder zuivel in de schappen door boerenacties

04-07-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
476 keer bekeken
  •  
supermarkt schap 1127

In supermarkten verspreid over het land is een tekort aan zuivel aan het ontstaan. Boeren voeren actie bij diverse distributiecentra van de supermarktketens. Hierdoor stokt de bevoorrading, aldus het ANP.

De nieuwsdienst heeft verslaggevers naar een reeks supers door heel het land gestuurd. Naast het oplopende tekort aan zuivel waren er in de loop van de maandagmiddag verder nog geen problemen bekend wat betreft de voorraden.

CBL: acties bij distributiepunten 'onacceptabel'

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) wil dat boeren de blokkades bij distributiecentra van supermarkten per direct opheffen. Volgens de supermarktkoepel zijn de onacceptabel, wordt in een verklaring gemeld. Het CBL vraag politie en justitie ook om stevig in te grijpen en blokkades op te heffen. Daarnaast wordt over vervolgstappen nagedacht, onder meer vanwege de miljoenenschade die de blokkades volgens het CBL opleveren.

Het CBL benadrukt dat supermarkten geen partij zijn in het conflict over stikstof.

De acties van de boeren kunnen volgens het CBL tot lege schappen in de supermarkten leiden. Niet alleen de bevoorrading van de winkels wordt verstoord, ook leveranciers kunnen het voedsel niet aanleveren. Dat betekent mogelijk dat dagverse producten vernietigd moeten worden. "Dit levert bovendien onnodige voedselverspilling op", aldus het CBL.

Online klanten AH en Picnic kregen geen bestelling

Concrete gevolgen van de acties zijn er ook voor een deel van de online klanten van Albert Heijn. Door acties bij de distributiecentra in Utrecht en Oosterhout is de supermarkt genoodzaakt bestellingen te annuleren. AH vindt het vervelend voor de klanten en zegt te hopen dat "partijen weer met elkaar om tafel gaan en tot werkbare afspraken kunnen komen."

Online supermarkt Picnic heeft als gevolg van de boerenprotesten in Noord-Holland een paar duizend orders moeten annuleren. Boeren hadden zich verzameld voor een verdeellocatie van de supermarkt in Zaandam. Daardoor konden een paar uur lang geen boodschappen worden bezorgd in die regio.

Volgens een woordvoerder van Picnic ging het om klanten die boodschappen vanuit Zaandam geleverd zouden krijgen. In de rest van het land had de online super niet of nauwelijks problemen als gevolg van de protesten. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!