Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Minder vaak darmkanker na rectaal onderzoek

28-04-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
operatie_11.jpg
Een eenmalig rectaal onderzoek zou het aantal mensen dat sterft aan darmkanker, met wel 40 procent kunnen doen dalen. Dat schrijven onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.
Bij mensen tussen 55 en 64 jaar kan een zogeheten sigmoïdoscopie darmkanker voorkomen. Bij dat inwendige onderzoek worden alle gezwellen, goed- en kwaadaardig, weggehaald uit een deel van de darm. Op die manier kunnen ze zich niet ontwikkelen tot kanker. Het onderzoek is relatief goedkoop, omdat de patiënt niet onder narcose hoeft te worden gebracht. De wetenschappers deden zestien jaar lang onderzoek onder 170.000 Britten. Ruim 2500 mensen kregen in die periode darmkanker. De ziekte kwam 33 procent minder voor in de groep die een sigmoïdoscopie had gehad. Het sterftecijfer lag in die groep 43 procent lager dan in de controlegroep.
Sterftecijfers
Darmkanker is de op twee na meest voorkomende vorm van kanker. Jaarlijks krijgen wereldwijd ongeveer een miljoen mensen de ziekte. Elk jaar sterven 600.000 mensen aan darmkanker. In Nederland wordt per jaar bij elfduizend mensen darmkanker vastgesteld en sterven vijfduizend patiënten aan de ziekte. Dat aantal kan volgens een recent advies van de Gezondheidsraad met 1400 worden verminderd als mensen tussen de 55 en 75 jaar elke twee jaar worden onderzocht. Volgens demissionair minister Ab Klink van Volksgezondheid kan het bevolkingsonderzoek pas in 2019 volledig worden ingevoerd, omdat er dan voldoende artsen zijn om het darmonderzoek uit te voeren. Er worden alvast meer maag-, darm- en leverartsen opgeleid. Ook ander medisch personeel zou de darmonderzoeken kunnen gaan doen. Bovendien heeft hij er nu geen geld voor.  Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!