Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Minder stroomstoring vorig jaar

28-02-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
energie_mast_15.jpg
Stroomstoringen duurden vorig jaar gemiddeld korter dan in het jaar daarvoor. Een huishouden had in 2013 gemiddeld 23 minuten geen stroom, terwijl dat in 2012 nog 27 minuten was. Dit blijkt uit de vrijdag gepubliceerde jaarlijkse gas- en stroomstoringscijfers van brancheorganisatie Netbeheer Nederland.
Betrouwbaardheid
Het aantal minuten dat mensen geen gas hadden, werd beperkt tot gemiddeld 1 minuut en 1 seconde. Een jaar eerder lag dat gemiddelde op 1 minuut en 4 seconde. ,,De betrouwbaarheid van het Nederlandse elektriciteitsnet was het afgelopen jaar ook 12 procent beter dan het vijfjaarlijkse gemiddelde'', aldus Netbeheer Nederland.
Oorzaken
Graafwerkzaamheden zijn nog steeds de belangrijkste oorzaak van gas- en stroomstoringen. ,,Daarnaast komen in het elektriciteitsnet sluimerende storingen voor die veelal het gevolg zijn van graafschades in het verleden'', stelt Netbeheer Nederland. Onduidelijk is of de lichte daling het gevolg is van minder graafwerkzaamheden door de crisis, of door de extra aandacht die er is geweest om graafschade te voorkomen.
Investeringen
De beheerders van het gas- en elektriciteitsnet steken jaarlijks ruim 2 miljard euro in het energienet. Die investeringen worden vooral gedaan in nieuwe technologie, zoals storingssensoren zodat storingen sneller worden opgespoord. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!