NPO
Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

'Minder schuldsanering ondanks meer schulden'

21 sep 2018
  •  
leestijd 1 minuten
Portemonnee schuld armoede 930 x 520
Minder mensen komen in aanmerking voor schuldsanering. Dat komt onder meer door een nieuwe interpretatie van een stukje van de wet, waardoor meer aanvragen worden afgewezen. Het aantal aanvragen voor de schuldsanering bij de rechter daalde echter ook opnieuw. Tegelijkertijd is de schuldenproblematiek juist toegenomen, zegt de Raad voor Rechtsbijstand die die ontwikkeling opmerkelijk noemt.
Vorig jaar werden 8300 mensen toegelaten tot de wettelijke schuldsanering. In 2013 waren dat er nog 12.400. Sindsdien is het aantal elk jaar afgenomen. Het aantal actieve bewindvoerders daalt ook, tot 458 vorig jaar.

Minder mensen geholpen

Uit cijfers van branchevereniging voor schuldhulpverlening NVVK blijkt volgens de Raad voor Rechtsbijstand dat er meer mensen in financiële problemen zitten. Per saldo worden dus minder mensen geholpen, stelt de Raad.

Na drie jaar schuldenvrij

De schuldsanering blijft wel een zeer effectief middel om mensen van hun schulden af te helpen. Tien van de elf mensen met schulden was na drie jaar schuldenvrij. ANP

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!