Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Minder schadelijke sigaret' aan banden

15-05-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
e-sigarette 930 520
Voor apparaatjes die tabak verhitten en volgens de tabaksindustrie minder schadelijk zijn dan 'gewoon roken', gaan dezelfde regels gelden als voor gewone tabaksproducten. Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) komt met een leeftijdsgrens en een reclameverbod voor dit soort producten, die ook wel bekendstaan als 'rookvrije sigaretten'.

'Dodelijk ziek'

,,Rond dit soort producten wordt vaak een imago geschetst dat ze een slim alternatief zijn voor gewoon roken'', stelt Blokhuis. Dat is volgens hem misplaatst, ,,want je kunt er dodelijk ziek van worden''. 

Schadelijke gevolgen nog niet bekend

De staatssecretaris verwijst naar onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Volgens het instituut is nog niet precies te zeggen wat de schadelijke gevolgen zijn van apparaten als de iQOS van fabrikant Philip Morris. ,,Veel tabaksgerelateerde ziekten ontstaan pas na langere tijd'', aldus het RIVM. ,,Wel is duidelijk dat emissies van de tabakssticks die verhit worden met de iQOS, onder meer nicotine, kankerverwekkende stoffen en andere stoffen bevatten.'' Anderzijds denkt het RIVM dat de apparaatjes ,,waarschijnlijk minder schadelijk'' zijn dan gewone sigaretten. (ANP)

Kassa besteedden hier eerder aandacht aan

In een eerdere uitzending van Kassa werd er al aandacht besteed aan de IQOS. Philip Morris wilden dat er een minder schadelijke vorm van de sigaret beschikbaar was en kwam daardoor met de IQOS op de markt. De IQOS verhit de tabak in de heet (een tabaksstaafje), maar het verbrandt het niet. Hierdoor zouden er minder schadelijke stoffen vrijkomen, volgens onderzoek van Philip Morris.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!