
Nederlanders moeten minder (rood) vlees eten en meer plantaardige producten op hun bord serveren. Dat adviseert de Gezondheidsraad in de nieuwste richtlijnen, die donderdag zijn aangeboden aan de ministeries van Volksgezondheid en Landbouw.
Het advies richt zich specifiek op eiwitbronnen en de manier waarop we eiwitten binnenkrijgen. Richtlijnen voor andere productgroepen, zoals groente, fruit en graanproducten, volgen in een later advies.
Om Nederlanders te helpen hun eiwitinname gezonder en duurzamer te maken, geeft de Gezondheidsraad concrete aanbevelingen voor de hoeveelheid vlees, plantaardige eiwitten en andere alternatieven die je per week of per dag zou moeten eten:
De commissie van de Gezondheidsraad adviseert ook om te variëren binnen en tussen productgroepen. Zo krijg je een bredere inname van voedingsstoffen en beperk je de inname van schadelijke stoffen zoals PFAS en dioxines.
De richtlijnen zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek naar gezondheid en milieu-impact. Een meer plantaardig voedingspatroon verlaagt het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en kanker. Tegelijkertijd helpen de nieuwe richtlijnen het milieu: de productie van vlees en zuivel is verantwoordelijk voor een groot deel van de broeikasgasuitstoot, ammoniakemissies en biodiversiteitsverlies.
De Gezondheidsraad benadrukt dat het huidige voedingspatroon van Nederlanders een flinke omschakeling vraagt. Elke stap richting minder vlees en meer plantaardige producten levert echter gezondheidswinst en een lagere milieu-impact op.
Het Voedingscentrum verwerkt de nieuwe richtlijnen in de Schijf van Vijf, die uiterlijk april 2026 verschijnt. De vijf vakken blijven herkenbaar, maar er komt meer aandacht voor duurzaamheid en voedselveiligheid. Zo wordt het makkelijker om gezonde, duurzame keuzes te maken die passen bij ieders leven en dieet.
Kortom: minder biefstuk, meer bonen en noten. Goed voor jezelf en een eerste stap richting een toekomstbestendig voedingspatroon.
Bronnen: Gezondheidsraad
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!