Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Minder rood vlees, meer peulvruchten: Gezondheidsraad komt met nieuwe voedingsrichtlijnen

Vandaag
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
478 keer bekeken
  •  
foto peulvruchten

Nederlanders moeten minder (rood) vlees eten en meer plantaardige producten op hun bord serveren. Dat adviseert de Gezondheidsraad in de nieuwste richtlijnen, die donderdag zijn aangeboden aan de ministeries van Volksgezondheid en Landbouw.

Het advies richt zich specifiek op eiwitbronnen en de manier waarop we eiwitten binnenkrijgen. Richtlijnen voor andere productgroepen, zoals groente, fruit en graanproducten, volgen in een later advies.

Wat raadt de Gezondheidsraad aan voor je gezondheid?

Om Nederlanders te helpen hun eiwitinname gezonder en duurzamer te maken, geeft de Gezondheidsraad concrete aanbevelingen voor de hoeveelheid vlees, plantaardige eiwitten en andere alternatieven die je per week of per dag zou moeten eten:

  • Rood en bewerkt vlees: maximaal 200 gram per week. Ter vergelijking: Nederlanders aten tussen 2019 en 2021 gemiddeld 623 gram per week. Bij de consumptie van zoveel rood vlees nemen de risico’s op onder meer hart- en vaatziekten en darmkanker toe.
  • Peulvruchten: 250 gram per week, zoals linzen, bruine bonen, kikkererwten of sojabonen. Veel Nederlanders eten nu nog helemaal geen peulvruchten.
  • Noten en pinda’s: 15–30 gram per dag, bij voorkeur ongezouten.
  • Vis: 100 gram per week, duurzaam gevangen of gekweekt.

De commissie van de Gezondheidsraad adviseert ook om te variëren binnen en tussen productgroepen. Zo krijg je een bredere inname van voedingsstoffen en beperk je de inname van schadelijke stoffen zoals PFAS en dioxines.

Gezondheid en milieu centraal

De richtlijnen zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek naar gezondheid en milieu-impact. Een meer plantaardig voedingspatroon verlaagt het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en kanker. Tegelijkertijd helpen de nieuwe richtlijnen het milieu: de productie van vlees en zuivel is verantwoordelijk voor een groot deel van de broeikasgasuitstoot, ammoniakemissies en biodiversiteitsverlies.

Flinke omschakeling voor consumenten

De Gezondheidsraad benadrukt dat het huidige voedingspatroon van Nederlanders een flinke omschakeling vraagt. Elke stap richting minder vlees en meer plantaardige producten levert echter gezondheidswinst en een lagere milieu-impact op.

Schijf van Vijf wordt aangepast

Het Voedingscentrum verwerkt de nieuwe richtlijnen in de Schijf van Vijf, die uiterlijk april 2026 verschijnt. De vijf vakken blijven herkenbaar, maar er komt meer aandacht voor duurzaamheid en voedselveiligheid. Zo wordt het makkelijker om gezonde, duurzame keuzes te maken die passen bij ieders leven en dieet.

Kortom: minder biefstuk, meer bonen en noten. Goed voor jezelf en een eerste stap richting een toekomstbestendig voedingspatroon.

Bronnen: Gezondheidsraad

Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

Al 100 jaar voor