Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Minder rechtszaken door hogere griffierechten

14-04-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
hamer_justitie_06.jpg
Als het aanspannen van een rechtszaak voor burgers en bedrijven duurder wordt, zullen zij aanmerkelijk minder snel naar de rechter stappen. Uit onderzoek van de Raad voor de Rechtspraak blijkt dat een verdubbeling van de griffierechten leidt tot een daling van het aantal rechtszaken met 40 procent.
Wetsvoorstel
Griffierechten zijn de kosten die een burger of bedrijf zelf moet betalen voor het starten van een gerechtelijke procedure. Binnenkort behandelt de Tweede Kamer het wetsvoorstel dat de hoogte van de griffierechten bepaalt.
Minder zaken
In 2013 zijn er 26 procent minder civiele zaken aangespannen dan in 2010. Volgens het onderzoek komt dit vooral door een flinke verhoging van het griffierecht in 2010 en 2011, voor zaken met een financieel belang tussen de 500 en 2500 euro. Alleen zaken met een financieel belang tussen de 5000 en 25.000 euro liet een stijging in aantal zien, onder meer doordat bij deze categorie de verplichte bijstand van een advocaat is vervallen. Het griffierecht daalde voor deze groep zaken.
'Toegang gewaarborgd'
Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) heeft eerder aangegeven open te staan voor een systeem van flexibele griffierechten. De hoogte ervan zou helemaal af kunnen hangen van de aard van een zaak en de hoogte van het financieel belang, stelt de Raad voor de Rechtspraak. Op die manier kan toegang tot de rechter voor kleine ondernemers gewaarborgd blijven.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!