Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Minder nieuwe klanten voor AWBZ

03-11-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
geld_euro__24.jpeg
Het aantal nieuwe cliënten dat een beroep doet op de AWBZ, is vorig jaar gedaald van 27 naar 18 procent van het totaal aantal aanvragen. Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ), dat bepaalt wie in aanmerking komt voor AWBZ-zorg of niet, heeft dat woensdag bekendgemaakt.
Het centrum krijgt steeds meer klanten te verwerken. Het CIZ heeft vorig jaar voor het eerst meer dan 1,1 miljoen aanvragen voor hulp beoordeeld, maar het gaat daarbij vaker om bekende gevallen die een herindicatie nodig hebben dan om nieuwe aanmeldingen.
Het kabinetsbeleid is erop gericht de uitgaven voor de AWBZ te beperken. Daarom werd bijvoorbeeld vorig jaar ingegrepen in de hulp voor mensen die activerende dan wel begeleidende hulp nodig hadden.
De AWBZ betaalt de zorg voor ouderen, gehandicapten, psychiatrische patiënten die in een instelling wonen en chronisch zieken. Ouderen zijn de grootste groep klanten; 66 procent van de aanvragen had vorig jaar te maken met 65-plussers.
Volgens het CIZ is de laatste jaren een verschuiving te zien van zorgvragen van mensen die in verpleeg- of verzorgingshuizen wonen naar ouderen die nog zelfstandig zijn. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!