Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Minder mensen naar rechter door hogere kosten

13-01-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
rechter_hamer_02.jpg
Hogere kosten om een zaak bij de burgerrechter aan te spannen, houdt een deel van de mensen tegen om naar deze rechter te stappen. Dat concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uit cijfers die het maandag heeft gepubliceerd.
Verhoging griffierecht
Het aantal zaken en uitspraken is tussen 2010 en 2012 met 20 procent gedaald. ,,Deze daling hangt onder meer samen met de eind 2010 ingevoerde verhoging van het griffierecht'', laat het CBS weten. ,,Deze financiële drempel maakt het minder aantrekkelijk om naar de rechter te stappen.''
Rechtszaken
In 2012 behandelden de burgerrechters in Nederland bijna 1,1 miljoen nieuwe zaken. Dat waren er 75.000 minder dan in het piekjaar 2010. Hoewel strafzaken doorgaans de meeste aandacht trekken, behandelen de burgerrechters in Nederland de meeste rechtszaken.
Financiële kwesties
Het gaat dan meestal over zaken van burgers, bedrijven en overheden. De geschillen gaan meestal over financiële kwesties of familieaangelegenheden zoals echtscheidingen en voogdij. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!