Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Minder klachten over financiële diensten

12-05-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Fallback image for card
Consumenten hebben vorig jaar minder geklaagd over financiële diensten bij het Kifid. Het klachteninstituut financiële dienstverlening ontving 6142 nieuwe klachten, 8 procent minder dan een jaar eerder.
Nieuwe werkwijze
Dat bleek vrijdag uit het jaarverslag. Volgens het Kifid is de daling voornamelijk toe te schrijven aan een nieuwe werkwijze, waarin de rol van de Ombudsman is geïntegreerd in de procedure van de Geschillencommissie.
De meeste klachten
Net zoals voorgaande jaren leverden schadeverzekeringen met een aandeel van 36 procent de meeste klachten op. Daarna volgen klachten over hypotheken met 27 procent. Klachten over bankproducten en levensverzekeringen zijn goed voor een aandeel van respectievelijk 17 en 15 procent.
De trend voortzetten
Vorig jaar behandelde het Kifid 3328 klachten van consumenten die een geschil hebben met de bank, verzekeraar of andere financiële dienstverlener. In bijna 1300 klachtzaken wist het Kifid door bemiddeling een schikking te realiseren. De organisatie denkt de trend naar meer schikken door bemiddelen dit jaar voort te zetten.
Te vroeg naar het Kifid
Ruim 2500 klachten bleken niet behandelbaar. Dat kwam vooral omdat consumenten te vroeg naar het Kifid gingen met de klacht, zonder eerst de klachtenprocedure van de betrokken financieel dienstverlener te doorlopen.
Fintech
Overigens kreeg het Kifid in 2016 voor het eerst te maken met de opkomst van fintech, technologische innovatie in de financiële sector. Zo zijn de eerste klachten over ‘automatisch beleggen’ en over ‘robo-advies’ voorgelegd aan de Geschillencommissie. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!