Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Minder hypotheken aangevraagd voor aankoop huis

06-10-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
327 keer bekeken
  •  
huurhuis huren hypotheek woning 1127

Volgens het kwartaalbericht van De Hypotheker is er een daling zichtbaar in het aantal hypotheken dat is aangevraagd voor de aanschaf van een huis. In het derde kwartaal van dit jaar gaat het om een daling van 20 procent ten opzichte van vorig jaar.

Volgens de hypotheekverstrekker tonen de kwartaalcijfers van de huizenmarkt dat het totale aantal aanvragen ongeveer gelijk is gebleven. Wat echter opvalt is dat die aanvragen vaker gebruikt worden voor verbouwingen en het oversluiten van een krediet. 

‘Explosieve stijging’

De groep oversluiters stijgt enorm en veel aanvragers zetten de lening voor langere tijd vast. Bij 9 op de 10 van de afgesloten hypotheken gaat het om een rentevaste periode van minimaal 20 jaar, volgens De Hypotheker.

Woningmarkt op slot

De Hypotheker geeft aan dat dit een duiding is dat de woningmarkt ‘op slot’ zit. Vooral in provincies buiten de randstad is een opvallende daling zichtbaar. Zo is in Gelderland een daling van 27 procent zichtbaar; de sterkste afname. “een dieptepunt”, aldus De Hypotheker. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!