Kassa

'Minder hbo'ers door sociaal leenstelsel'

26-02-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
studentenlokaal_08.jpg
Als het sociale leenstelsel voor studenten wordt ingevoerd, zullen enkele duizenden studenten meer het hoger beroepsonderwijs mijden dan waar eerder van was uitgegaan. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) in opdracht van minister Jet Bussemaker van Onderwijs.
7700 studenten mindern
In een brief aan de Tweede Kamer schrijft de minister maandag dat 7700 hbo-studenten zullen afzien van hun studie bij het nieuwe stelsel van studiefinanciering als er wordt uitgegaan van een bachelor-opleiding van 4 jaar. Dat zijn er 3700 meer dan uit een eerdere berekening van het CPB naar voren kwam. Toen werd nog uitgegaan van een 3-jarige bachelor-opleiding, maar 4 jaar is de werkelijke nominale studieduur voor een bacheloropleiding op hbo-niveau.
Hoger onderwijs moet toegangkelijk blijven
Bussemaker laat door het Sociaal en Cultureel Planbureau uitzoeken welke studenten in het hbo- en wo-onderwijs zouden afvallen. Ze schrijft het ,,zorgelijk'' te vinden als het vooral zou gaan om jongeren van arme ouders. Het kabinet vindt het zeer belangrijk dat de toegang tot het hoger onderwijs gewaarborgd blijft.
Nog geen meerderheid
Het sociale leenstelsel moet het ministerie 1,2 miljard euro opleveren. Het is geen bezuiniging, want het geld wordt in de verbetering van het onderwijs gestoken. Voor de studiefinanciering van mbo'ers verandert er niets. Het plan moet in 2014 van kracht worden, maar het kabinet heeft er (nog) geen meerderheid voor in de Eerste Kamer.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!