Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Minder goud uit crematoria-as gehaald

19-05-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
goudstaaf_01.jpg
Per jaar loopt de goede-doelenpot (Vaillantfonds) van de crematoria ongeveer 1 miljoen euro mis omdat er minder goud uit de crematie-as komt dan eigenlijk zou moeten. Dat blijkt uit een onderzoek van de Landelijke Vereniging van Crematoria (LVC), waarover NOVA dinsdag berichtte. De as van de gemiddelde Nederlander bevat anderhalve gram aan goud en andere edelmetalen. Het blijkt dat er maar een halve gram per gecremeerde wordt ingezameld.
Henry Keizer van de LVC zei in NOVA dat het niet onrustbarend is, wel vervelend omdat het Vaillantfonds zoveel mogelijk geld wil hebben om goede doelen te steunen. ,,Maar het is echter niet de hoofdtaak van een crematorium om resten uit de as te vinden''. Hij sluit diefstal niet uit uit. ,,Het blijft mensenwerk.'' Maar waarschijnlijk zijn de edelmetaalresten te klein om gevonden te worden. De LVC stelde het onderzoek in nadat was gebleken dat bij een Duits crematorium goudresten te gelde waren gemaakt door crematoriummedewerkers. In Nederlandse crematoria is het gebruik dat niet alleen edelmetalen van de as worden gescheiden, maar ook bijvoorbeeld overgebleven chirurgische materialen zoals kunstheupen en kunstknieën. Die opbrengsten gaan ook naar het Vaillantfonds. Bron: ANP

Meer over:

goud, diginieuws, crematie, as
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!