Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Minder financiële problemen door afspraken hypotheekaanbieders

13-04-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
hypotheek 1127

Steeds minder mensen hebben problemen met het betalen van hun hypotheekschuld, aldus Stichting Bureau Kredietregistratie (BKR). Volgens het bureau kampen ruim 39.000 huishoudens met een betalingsachterstand van minstens drie maanden. Eind 2019 waren dat er dik 49.000. Dit betekent een daling met 20 procent. Wel nam steeg aantal betalingsregelingen sinds het begin van de crisis sterk.

Hypotheekaanbieders kunnen met klanten vooraf afspraken maken om financiële problemen, zoals problemen met het betalen van hun hypotheekschuld, te voorkomen. Door de crisis is het aantal regelingen sterk toegenomen. Volgens het BKR waren er eind maart vorig jaar 300 van dit soort regelingen voor een periode van ten minste vier maanden. Eind september waren dit er bijna 2500. Aan het einde van 2020 liepen er nog zo'n 1100 regelingen. Verder daalde het aantal regelingen na een betalingsachterstand van minimaal drie maanden van ruim 6200 eind 2019 naar ruim 5600 eind 2020.

Regelingen hypotheekaanbieders helpen problemen voorkomen

Volgens het BKR hebben deze regelingen veel problemen voorkomen. "In deze onzekere tijd zijn veel mensen hierdoor uit de financiële problemen gebleven", benadrukt Peter van den Bosch, bestuursvoorzitter van het BKR. "Wel moeten we er rekening mee houden dat het aantal mensen met een betalingsachterstand op zijn eigenwoninghypotheek in de toekomst alsnog kan toenemen."

Verder meldt het BKR dat het aantal mensen met een restschuld, waarbij de hypotheek hoger is dan de waarde van hun huis, is gestegen van 20.000 eind 2019 naar 21.000 eind vorig jaar. BKR noemt dit opvallend, omdat de woningprijzen in deze periode zijn gestegen. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!