Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Minder botulisme door slecht weer

08-08-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
meer_01.jpg
Het lijkt alsof er steeds minder waarschuwingen komen voor botulisme, maar het is niet zo dat de ziekte niet meer voorkomt. ,,Het is rustig, maar we krijgen wel wat meldingen binnen'', zei bacterioloog Fred van Zijderveld van het Wageningse Centraal Veterinair Instituut maandag.
Het geringe aantal meldingen ligt vooral aan het uitblijven van het warme weer, denkt Van Zijderveld.
Stilstaand water
Botulisme wordt veroorzaakt door de bacterie clostridium botulinum. Mensen kunnen hem oplopen door voedsel te eten waar de bacterie inzit of door met een open wond te zwemmen in water waarin dode dieren liggen. ,,Maar dat komt maar heel zelden voor'', aldus Van Zijderveld. Stilstaand water dat warmer is dan 20 graden is een ideaal klimaat voor de bacterie. Botulisme kan niet van mens op mens overgedragen worden.
Schadelijk
Mensen die wekgroenten eten die niet goed verhit zijn, kunnen besmet worden. Ook kan botulisme optreden bij heel kleine kinderen, na het eten van honing. Botulisme bestaat in zeven verschillende vormen. Een aantal is schadelijk voor de mens, andere alleen voor vogels, vissen en grotere dieren als paarden en koeien.
Symptonen
Verschillende symptomen kunnen wijzen op besmetting met botulisme: onder meer misselijkheid, duizeligheid, dubbel zien, moeite hebben met spreken en slappe arm- en beenspieren, wat uiteindelijk kan leiden tot verlammingsverschijnselen. Bij tijdige behandeling is verlamming wel terug te draaien.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!