Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Minder bespaard op verstandelijk gehandicapten

18-04-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
zorgverzekering-zorgkosten_48.jpg
Ook voor verstandelijk gehandicapten is de bezuiniging in de langdurige zorg iets verzacht. Dat blijkt uit de brief die staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) donderdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Verzorgingshuis
Mensen met een verstandelijke beperking kunnen sneller een plaats in een instelling krijgen dan in het oorspronkelijke plan. Eerder was al naar buiten gekomen dat ook ouderen die niet meer thuis kunnen wonen, sneller naar een verzorgingshuis mogen. Om dit mogelijk te maken wordt een bedrag oplopend tot 70 miljoen in 2019 vrijgemaakt.
Het kabinet kwam woensdag tot een akkoord over de zorg met de bevriende oppositie D66, ChristenUnie en SGP. Volgend jaar wil de regering een groot aantal zorgtaken overdragen aan de gemeenten. Dat gaat gepaard met een bezuiniging van meer dan een miljard.
Bezuinigingen
Eerder deze week waren de partijen al overeengekomen om 360 miljoen minder te bezuinigen op de zorg. Het gaat onder meer om eenmalig 60 miljoen die de overheveling van de jeugdhulp naar de gemeenten moet vergemakkelijken en 195 miljoen voor de begeleiding en dagbesteding voor ouderen en gehandicapten.
Volgens Van Rijn is de besparing op de langdurige zorg door alle maatregelen ,,sterk'' verzacht. Hij wijst er in de brief op dat in het regeerakkoord de bezuiniging op begeleiding nog 25 procent bedroeg, maar dat die voor volgend jaar inmiddels is teruggebracht naar 6 procent en 11 procent in 2016. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!