Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Minder auto's gestolen, minder zaken opgehelderd

07-03-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
crimineel_autodiefstal_09.jpg
Het aantal autodiefstallen is in de afgelopen jaren met 40 procent gedaald. Werden in 2010 nog 14.450 auto's gestolen, vorig jaar waren het er 8670.

Grote steden en Limburg

De vier grote steden en hun aangrenzende gemeenten hebben vaker dan elders in het land te maken met autodiefstal. Ook Limburgers hebben er opvallend vaak last van, onder meer in Maastricht, Heerlen en Valkenburg (bijna zeven op duizend auto's werden gestolen), blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS.

Verbeterde beveiliging

Maar landelijk gezien neemt het aantal autodiefstallen dus af. Volgens de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) komt dat voor een belangrijk deel door de verbeterde beveiliging van jongere auto's. ,,Twintig jaar geleden kon je een auto met een schroevendraaier openbreken en starten. Tegenwoordig heb je geavanceerde apparatuur nodig om startonderbrekers en alarmsystemen uit te schakelen'', zegt André Bouwman van de AVc.

Geavanceerde alarmsystemen

Duurdere auto's zijn tegenwoordig nagenoeg allemaal uitgerust met volgsystemen. Maar die kunnen autodieven uitschakelen met zogeheten 'GPS-jammers'. ,,Met zo'n apparaat leg je een soort elektronische deken over de auto waardoor signalen van het alarmsysteem worden verstoord. De auto is dan onvindbaar. Maar de duurdere modellen hebben vaak geavanceerde alarmsystemen. Bouwman: ,,Soms duikt een gestolen auto plotseling weer op in het buitenland omdat het de crimineel toch niet lukte het systeem volledig uit te schakelen.''

App Tesla's gekraakt

Volgens politiebronnen is het dieven al gelukt om Tesla's te stelen door de app van de auto te kraken. ,,Met een speciale app kunnen ze de auto openmaken, het GPS-systeem uitschakelen, starten en wegrijden.''

60 procent gestolen auto's niet terug

Uit cijfers van AVc blijkt dat slechts vier op de tien gestolen personenauto's worden teruggevonden. ,,60 procent komt dus nooit terug. Vermoedelijk wordt een groot deel van deze auto's, vooral Volkswagen Golfjes en Polo's, uit elkaar geschroefd en in onderdelen verkocht'', aldus Bouwman.
Ook verdwijnt een belangrijk deel van de gestolen auto's naar het buitenland. ,,Ze worden op bestelling gestolen en gaan naar Afrika en het Midden-Oosten. Vaak duurdere fourwheeldrives als Land Rover. Daar zitten goed georganiseerde internationale bendes achter.'' ANP

Meer over:

autodiefstal
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (2)

janvroegop
janvroegop7 mrt. 2018 - 14:26

Ik maak mij zorgen en wel om het volgende, De auto steeds minder gestolen dan zoeken de criminelen naar een andere inkomsten bron. Maar welke?

harryromijn
harryromijn7 mrt. 2018 - 13:04

Met rechters, die dankzij de criminelen-hulpdienst veel bewijs sowieso aan de kant schuiven, omdat ze nog in het ganzenveer-tijdperk leven, niet zo verwonderlijk.En onze politie... moet het met ICT-technologie doen, die de kringloop niet eens meer gratis bezorgd wil hebben. De criminelen werken met inmiddels al met "Windows 12", terwijl Microsoft nog W11 uit moet brengen... 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!