Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Minder appels, meer peren

7 aug 2009
  •  
leestijd 1 minuten
2566803.jpg
De productie van appels in de Europese Unie zal dit jaar 7 procent lager uitkomen dan vorig jaar, maar die van peren ligt 16 procent hoger, meldt de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO).
De NFO ziet voor het komende seizoen goede mogelijkheden om het Nederlandse fruit af te zetten. Voor de telers in ons land is het gunstig dat de productie van appels in Polen met 19 procent daalt. Vooral in Polen en Hongarije zal de oogst minder zijn, na een topoogst vorig jaar. Ook in Spanje wordt een beduidend lagere productie van appels verwacht.
De appelproductie in de 27 landen van de Unie zal dit jaar uitkomen op 10,743 miljoen ton, die van peren wordt geschat op 2,521 miljoen ton. Bij appels is Golden Delicious het grootste ras en daarvan wordt de oogst dit jaar 4 procent lager geraamd. Ook komt dit jaar fors minder Jonagold van de bomen. In Nederland is de productie van Elstar vrijwel gelijk aan vorig jaar, maar is die van Jonagold 13 procent lager.
De hogere perenproductie wordt vooral veroorzaakt door een goede oogst van de belangrijke rassen Conference, Abate F en Doyenné du Comice.
Bron: ANP

Meer over:

diginieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar