Kassa

Minder AOW omdat je in het buitenland hebt gewoond. Hoe zit dat?

07-10-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
16577 keer bekeken
  •  
pensioen 1127

Ieder jaar vertrekken duizenden Nederlanders naar het buitenland om daar een nieuw leven op te bouwen. Vaak heeft dit gevolgen voor de opbouw van je basispensioen. Wij geven inzicht in waar je rekening mee moet houden.

Een nieuw leven opbouwen in het buitenland is voor veel mensen een droom. Je pakt alle spullen en vertrekt naar een warm oord, om daar vervolgens je droom te verwezenlijken. Jarenlang geniet je van het leven in een andere cultuur. Toch knaagt er iets: misschien wil je terugkeren naar Nederland. Uiteindelijk besluit je dat toch te doen, maar bedenk je dat de AOW is gekort door de jaren die je in het buitenland hebt doorgebracht. Hoe komt dat?  

Hoe is het pensioen in Nederland opgebouwd?

Nederland kent een pensioensysteem dat uit meerdere onderdelen bestaat. Naast dat je pensioen kan opbouwen via loondienst of door zelf geld te sparen, is de Algemene Ouderdomswet (AOW) een ander component. AOW bouw je op door premie af te dragen. Vijftig jaar voordat je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, begin je met opbouwen. Ieder jaar bouw je 2 procent AOW op, wat betekent dat je na vijftig jaar recht hebt op 100 procent AOW. 

Wat zijn de spelregels?

De AOW kent diverse ‘spelregels’. Deze regels bepalen op welke manier je opbouwt en wanneer je wel of geen recht hebt op AOW. Een belangrijke regel is dat je premie afdraagt om verzekerd te zijn voor de AOW. In tegenstelling tot reguliere verzekeringen, hoef je dit doorgaans niet zelf af te sluiten. Dit gebeurt automatisch zolang je de betreffende premie afdraagt door bijvoorbeeld in loondienst te werken – dan houdt de werkgever die premie in op het salaris.

Op het moment dat je in het buitenland woont of werkt, zal je in principe geen premie meer afdragen voor de AOW. Hierdoor ben je niet langer verzekerd voor de AOW, wat betekent dat de opbouw van de AOW ook stopt. Stel, je woont en werkt tien jaar in het buitenland en betaalt geen premie aan de Nederlandse staat, dan zal je 20 procent minder AOW ontvangen. Dit komt doordat je tien keer 2 procent opbouw hebt gemist. 

Er zijn echter verschillende uitzonderingen waarin je wél verzekerd blijft, zoals beschreven op de website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Gemiste opbouw kan je niet inhalen

De woordvoerder van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) geeft aan dat je gemiste opbouw niet kan inhalen met terugwerkende kracht. Stel, je woonde vier jaar in het buitenland. Dan zal je 8 procent minder AOW ontvangen. Het achteraf inkopen van je AOW is alleen mogelijk voor personen die voor het eerst in Nederland komen wonen. Voor alle andere gevallen is er de mogelijkheid om vrijwillig premie af te dragen om korting op de AOW te voorkomen.

Vrijwillige AOW-verzekering

Op het moment dat je daadwerkelijk gaat emigreren voor langere tijd, stopt de opbouw van je AOW doordat je niet meer voldoet aan de jaarlijkse hoeveelheid premie die moet worden afgedragen. Als je twintig jaar in het buitenland blijft wonen, kan dit grote gevolgen hebben voor je AOW. Je kan je hier wel tegen beschermen, want het is mogelijk om vrijwillig premie af te dragen. Het voordeel is dat je dan AOW blijft opbouwen, waardoor er geen korting op het basispensioen dreigt. Wil je vrijwillig premie afdragen? Dan kan je via de Sociale Verzekeringsbank (SVB) een aanvraag doen. Dit kan vanaf twee maanden voor vertrek en dient uiterlijk één jaar na vertrek geregeld te zijn.

Stel jezelf de vragen

Kortom, het is belangrijk om je af te vragen hoe je de toekomst voor je ziet wanneer je gaat emigreren. Ga je daar bijvoorbeeld ook werken of blijf je in Nederland werken? Als je in Nederland blijft werken, dan zal je namelijk premie voor de AOW blijven afdragen. Ga je ook werken in het buitenland? Dan moet je je afvragen of je het basispensioen verder wilt blijven opbouwen of juist niet. 

Zo zijn er tal van zaken waarmee je rekening kan houden voordat je de pensioenleeftijd bereikt. Ben je van plan om pas ná de pensioenleeftijd te verhuizen naar het buitenland? Dan zijn er nog een paar zaken om in het achterhoofd te houden.

Na pensioenleeftijd emigreren

Een deel van de vertrekkende mensen kiest ervoor om na de pensioenleeftijd te emigreren. Eenmaal op die leeftijd, is er duidelijkheid over de hoogte van het totale pensioen. Toch blijft het belangrijk om rekening te houden met het land waar je naartoe verhuist. 

Nederland heeft met diverse landen verdragen gesloten rondom de controle en uitbetaling van uitkeringen. Globaal is het zo dat in landen binnen de Europese Unie (EU), de Europese Economische Ruimte (EER) en Zwitserland, je basispensioen gewoon wordt uitbetaald. 

Geen verdrag betekent lagere uitkering

Op het moment dat je buiten de EU en EER gaat wonen, kan het zijn dat er geen verdrag is met dat land. Dan ontvang je de lagere ‘AOW voor gehuwden’. De reden is dat de Nederlandse overheid niet kan controleren welke burgerlijke staat je hebt.

Verhuis je naar een land buiten Europa? Controleer dan altijd bijtijds (minimaal een jaar van tevoren) of er een verdrag is gesloten met het betreffende land. In zo’n verdrag staan afspraken beschreven rondom de controle en uitbetaling van sociale verzekeringen en uitkeringen. Dat voorkomt onaangename verassingen, waardoor je onbelemmerd kan genieten.

Wil je écht zeker weten dat je niets over het hoofd ziet? Neem dan contact op met de instanties die over je pensioen gaan, zoals de SVB. Zij kunnen aan de hand van jouw persoonlijke situatie inzicht geven in waar je rekening mee moet houden.

Bron: CBS, Rijksoverheid, Sociale Verzekeringsbank

Heb jij een vraag over AOW-opbouw? Of over iets heel anders? Stel deze dan op Kassa's forum Vraag & Beantwoord! Ga hier naar alle categorieën. Heb je zelf kennis van een bepaald onderwerp? Dan kun je uiteraard anderen helpen met een consumentenkwestie! Wil je over dit onderwerp discussiëren? Dat kan onderaan dit artikel.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

cheepers
cheepers8 okt. 2021 - 20:40

De vorige eeuw de wijde wereld ingetrokken maar ondanks dat ik elk jaar terug kwam in NL en een blijvende binding had met familie, vrienden, kennissen een eigen woning had en belasting betaalde en als dienstplichtige het vaderland mocht verdedigen (en sterven) werd ik 40% gekort op mijn AOW. Ik kon laag springen, hoog springen of helemaal niet springen het maakte allemaal niets uit ondanks beroep bij de SVB, Rechtbank, Gerechtshof en de Hoge Raad.

keesssie
keesssie8 okt. 2021 - 16:43

Vind gewoon dat wanneer je met pensioen gaat geen belasting meer moet betalen je kan dan de toeslagen schrappen en de prinses Beatrix hebt nooit AOW betaald maar krijg dit wel uitgekeerd.

asbach
asbach8 okt. 2021 - 15:41

Ik heb 13 jaar in Duitsland gewerkt en wordt dus bestraft met deze korting (26%), mijn vrouw is meegegaan maar kon daar niet werken, wordt ook bestraft. Als compensatie bouwde ik daar 'Rente' op (een soort AOW maar alleen voor werkenden). Daarmee kon ik het gat mooi dichten. Na terugkeer in NL (vanwege kleinkinders) klopte dat ook; Rente werd laagbelast in Duitsland (die gaan aanzienlijk beter met hun gepensioneerden om), rest van mijn NL pensioen hoog belast in Nederland. Echter in 2016 trad het nieuwe Duits-Nederlandse belastingverdrag in werking en wordt mijn Duits pensioen in Nederland belast (hoog) en niet meer in Duitsland (laag). Ik zat onder de discriminerende 15.000€ grens. Gevolg: ik kan mijn AOW gat niet meer dichten omdat ik plotsklaps 650% belastingverhoging over mijn Rente voor de kiezen kreeg. Weer een voorbeeld van de graaizucht van het Min. van Financiën en ook van het wijzigen van de spelregels tijdens de wedstrijd. Werken in het buitenland (EU) loont zich niet: je werkt voor de fiscus. Weer een voorbeeld van een groot onrecht!

schijf01
schijf018 okt. 2021 - 14:46

Ik heb vanaf mijn 20e tot mijn 65e jaar in Belgie gewerkt en krijg dus nog maar 10% AOW , nl van mijn 15e tot mijn 20e, maar wel een rijkspensioen uit Belgie en dit is aanzienlijk hoger dan in Nederland. Dit wordt nog steeds ieder jaar minimaal 1 keer verhoogd door middel van de indexering.

bramsterdam
bramsterdam8 okt. 2021 - 13:23

Hoe zou het dan moeten met alle nieuwkomers hier vanaf hun 30ste of zelf 50ste gekomen zijn. Zouden we dan allemaal voor hun pensioen moeten gaan betalen, wordt veel te duur.

Ad S
Ad S8 okt. 2021 - 12:39

Wat zou de wereld er beter uitzien zonder dat gepeupel in Den Haag die op allerlei slinkse constructies en leugens op geld zitten te azen!

1 Reactie
JannieBoe
JannieBoe10 okt. 2021 - 6:02

Dat zijn geen 'slinkse constructies en leugens'. Daar klopt niks van. Als je geen AOW premie afdraagt in Nederland omdat je in het buitenland woont en werkt dan bouw je in dat buitenland een AOW uitkering op. Waarom zou je dan ook nog eens in Nederland AOW moeten krijgen over die tijd? Landgenoten hebben premie opgehoest voor mensen die toen in Nederland woonden en werkten toch? Niks 'slinks' aan. Behalve dat je in het buitenland AOW aan kunt vragen als je daar gewerkt hebt had je ook de mogelijkheid om de AOW opbouw op vrijwillige basis in Nederland voort te zetten.

Thomas Verfuss
Thomas Verfuss8 okt. 2021 - 12:02

Beste redactie, Jullie schrijven die 2-%-per-jaar-regel op alsof het de normaalste zaak van de wereld zou zijn en alsof het rechtvaardig was. Ik ben op mijn 28e naar Nederland gekomen om journalistiek te studeren en daarna meer dan 20 jaar bij het ANP te werken. Ik heb dat hele werkzame leven AOW-premie betaald. Maar de overheid trekt voor elk jaar van mijn 16e tot mijn 28e 2 % van mijn AOW af - dat is een kwart van het bedrag. In die tijd hebben Duitsland, Italië en Frankrijk mijn gymnasium en studie betaald, waarvan Nederland later profiteerde. Nederlandse scholieren en studenten betalen ook geen AOW-premie en zijn een kostenpost voor de overheid. Maar de Nederlandse staat bestraft mij voor het feit dat Duitsland, Italië en Frankrijk mijn studie hebben betaald. Ik kan er geen enkele rechtvaardigheid in ontdekken.

Reina83
Reina838 okt. 2021 - 11:36

Niet alleen die (terechte) aftrek in de AOW,je krijgt ook AOW uit het buiteland, maar over mijn buitenlandse pensioen moet ik in Nederland nog wat inkomstenbelasting betalen en zorgverzekeringswet, ondanks dat ik een beroep doe op de belastingverdrag met dat land

Helen 66
Helen 668 okt. 2021 - 11:34

Ik ben een vrouw, geboren in 1950. Op mijn 15e ging ik werken in loondienst, maar tot mijn 25e mocht ik geen pensioen opbouwen als vrouw, Wet van de Overheid. Ik mis dus 10 jaar pensioenopbouw. Door de Wet mis ik nu een groot deel pensioenopbouw. Kan ik daar compensatie voor krijgen van de Overheid? Zij maken immers de Wet?

Ferlach11
Ferlach118 okt. 2021 - 11:12

Ben geboren in Suriname als Nederlander op Nederlands grondgebied maar voor AOW kom ik 7 jaar te kort dat kost mij 12x 14% per jaar ook van het vakantie geld wanneer komt aan dit onrecht een einde?? Kost mij jaar ruim € 1200 al 14 jaar!! Heb ook gewekt voor een Nederlands bedrijf in Suriname vanaf mijn 15 jaar.

tijger1
tijger18 okt. 2021 - 9:40

Ook als je in Nederland woont, maar geen premie betaalt, bouw je recht op AOW OP.

ton079
ton0798 okt. 2021 - 9:17

Met mijn gezin heb ik vanwege werk 2 jaar in België gewoond. Daardoor werd 4% van mijn AOW ingehouden, maar kon ik over die periode overheidspensioen aanvragen in België. Dat bleek gunstiger en werd die 4% ruimschoots vergoed.

Mios99
Mios997 okt. 2021 - 20:02

Een hele belangrijke die jullie niet vermelden: als je emigreert (in mijn geval naar Curaçao) wordt de loonheffingskorting niet meer toegepast. Ik kwam er achter toen bij mijn tweelingzus in Nederland de loonheffingskorting werd toegepast en er 0 euro loonbelasting werd ingehouden en er bij mij 120,33 euro loonbelasting werd ingehouden op een alleenstaanden AOW van 1.443,96 euro, exclusief de loonbelasting op het vakantiegeld. Daar heb je dan 50 jaar voor gewerkt en premie afgedragen..... SVB communiceert dit ook niet van te voren. Voor het UWV valt Curaçao wel onder het Koninkrijk der Nederlanden, maar voor de belastingdienst dus niet, een heel raar verschijnsel. Per jaar lever ik dus 2.638 euro in op mijn AOW!

1 Reactie
marie47
marie478 okt. 2021 - 18:00

Ik woon in Duitsland en de heffingskorting wordt inderdaad niet meer toegepast maar men krijgt de heffingskorting wel weer per jaar toegepast via de belastingdiest. Men kan ook kiezen om het wel meteen te laten toepassen. Neem contact met de belastingdienst op.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!