Kassa

Minder aankopen buiten EU door btw-heffing

26-01-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
521 keer bekeken
  •  
creditcard betalen online shoppen 1127

Sinds er sprake is van btw-heffing op goedkope producten die buiten de Europese Unie worden gekocht, kiezen minder consumenten ervoor om buiten de EU te winkelen. Onzekerheid over de kosten is een belangrijke oorzaak, volgens de Consumentenbond. 

Voorheen kon men spotgoedkope spullen kopen in webwinkels buiten de EU. Sinds 1 juli 2021  moeten consumenten ook btw-heffing betalen over goedkope spullen. Eerder was er een vrijstelling voor producten tot 22 euro. 

De helft koopt minder

Voor een onderzoek heeft de Consumentenbond zo’n 3000 consumenten gevraagd welke invloed de btw-heffing heeft op hun koopgedrag. 44 procent geeft van hen geeft aan minder of zelfs niets meer te kopen in webwinkels buiten de EU. Nog eens 6 procent geeft aan van plan te zijn om minder te kopen. 

Tot acht keer duurder

Volgens de Consumentenbond zijn de bijkomende kosten de hoofdreden van de uitkomsten. Die extra kosten kunnen namelijk flink oplopen. Sommige winkels verrekenen niet direct de btw. Als een consument achteraf nog btw moet betalen via de pakketbezorger, dan worden ook afhandelingskosten in rekening gebracht. Het gevolg is dat een product onderaan de streep tot acht keer duurder kan worden, zo blijkt uit het onderzoek. 

Bron: Consumentenbond

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

gypsyjoy
gypsyjoy26 jan. 2022 - 19:30

Zo jammer deze nieuwe regels!! Kleding ed kopen is hier gewoon te duur geworden voor iemand met weinig inkomen, dus China was een uikomst.Ook dat is ons dus niet gegund, we worden helemaal klem gezet. Dus worden er geen leuke dingen meer gekocht, daar en hier niet. Blij, Rutte ?

1 Reactie
JannyBoe
JannyBoe27 jan. 2022 - 12:24

Als iets een drol kost kost het met 21% btw erbij nog steeds een drol.Je moet het niet dramatiseren. Je kunt gewoon blijven bestellen.

JannieBoe
JannieBoe26 jan. 2022 - 12:53

Sowieso was het belachelijk om spullen van de andere kant van de wereld niet te belasten met BTW en een bloemkoop bij de groenteboer op de hoek wel.Afgezien daarvan: de klimaat-impact van kopen in landen ver weg is enorm. Als BTW heffing help om dat in te dammen dan is dat mooi meegenomen.Zie https://www.natuurenmilieu.nl/themas/kenniscentrum/de-verborgen-impact-van-spullen/

miennaamishaaz
miennaamishaaz26 jan. 2022 - 12:28

Sites zoals aliexpress Calculeren de BTW in in de prijs.Daarnaast zijn de items niet veel duurder dan voorheen, ondanks de 21% BTW

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!