Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Miljoenenclaim dreigt vanwege risico-opslag

13-05-2017
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
128 keer bekeken
  •  
rente.jpg
Stichting Woekerrente wil compensatie voor woningbezitters die te veel rente hebben betaald over hun hypotheek. Daarmee dreigt een miljoenenclaim voor banken die de hypotheken verkochten. Ze zouden een te hoge risico-opslag boven op de hypotheekrente rekenen en daar hun klanten niet goed over hebben ingelicht. Stichting Woekerrente wil ervoor zorgen dat huiseigenaren hun te veel betaalde rente terugkrijgen.

DOWNLOAD HIER DE VOORBEELDBRIEF IN PDF. De voorbeeldbrief in Word is HIER te downloaden.

Risicoklassen
Banken verhogen de rente op hypotheken in de regel met een opslag als de hypotheek hoger is dan 60% van de woningwaarde. Dat doen banken om het risico af te dekken dat ze bij een gedwongen verkoop niet het totale hypotheekbedrag terugkrijgen. Om te bepalen hoe hoog de risico-opslag is, hanteren banken verschillende risicoklassen. De opslag wordt hoger als het geleende bedrag hoger is ten opzichte van de waarde van de woning. Bedraagt de hypotheek bijvoorbeeld meer dan 100% van de woningwaarde dan rekent de bank een hogere risico-opslag dan wanneer de hypotheek 80% bedraagt van de hypotheek. De percentages en klassen zijn niet bij iedere bank hetzelfde.
Automatisch dalen risico-opslag
Maar de manier waarop banken met de opslag omgaan zorgt er volgens de Consumentenbond en de Vereniging Eigen Huis (VEH) voor dat consumenten te veel rente betalen voor hun hypotheek. Dat komt doordat hypotheekverstrekkers niet altijd rekening houden met veranderingen in de verhouding tussen de hoogte van de hypotheek en de waarde van de woning. Als bijvoorbeeld de waarde van de woning stijgt, de hypotheek wordt afgelost of bij spaarhypotheken geld in het spaardepot komt, daalt het risico dat banken lopen. Maar banken plaatsen klanten dan niet altijd uit zichzelf in een lagere risicoklasse. Daardoor betalen woningbezitters de oude hoge rente terwijl de bank minder risico loopt. De Consumentenbond wil dat de risico-opslag automatisch daalt als de banken minder risico lopen. Dat zou ook moeten gebeuren tijdens rentevaste periodes, schrijft de bond in een leidraad die recent bij de Nederlandse Vereniging van Banken is aangeboden.
Vorig seizoen besteedde Kassa al in afleveringen op 5 december en 13 februari aandacht aan de risico-opslag. We schreven toen ook een voorbeeldbrief die woningeigenaren met een hypotheek naar hun bank kunnen sturen om hun risico-opslag te verlagen. Mocht u daar destijds geen gebruik van hebben gemaakt maar dat alsnog willen, dan kunt u HIER nogmaals de voorbeeldbrief downloaden .
Stichting Woekerrente
Maar met het aanpassen van de opslag voor de toekomst hebben consumenten hun teveel betaalde rente nog niet terug. Daar wil Stichting Woekerrente wat aan doen . Gesteund door de Consumentenbond en de VEH wil de stichting het voor elkaar krijgen dat consumenten die door een te hoge risico-opslag te veel hebben betaald voor hun hypotheek de geleden schade vergoed krijgen. Consumenten die daaraan mee willen doen kunnen zich aanmelden op woekerrente.nl .
Goede kans
De stichting denkt hun claim een goede kans maakt omdat de banken niet aan hun wettelijke zorgplicht hebben voldaan. Achmea , Delta Lloyd , ING , Obvion en SNS zijn de banken die volgens Woekerrente bij verlenging van rentevaste periodes voor spaarhypotheken dezelfde risicoklasse hanteerden als bij het afsluiten van de hypotheek. Dat de bank minder risico liep doordat er al geld was gespaard zou daarbij zijn genegeerd. Klanten zouden ook niet zijn ingelicht dat de risico-opslag eigenlijk omlaag kon.
Stichting Woekerrente maakt gebruik van een externe financier waardoor huiseigenaren die zich aanmelden geen inschrijfgeld hoeven te betalen. Pas als er een schadevergoeding wordt uitgekeerd krijgt Woekerrente daar een deel van om de kosten te dekken. Voor leden van de Consumentenbond en de VEH gaat het om 15% van de vergoeding. Van mensen die geen lid zijn van de twee belangenorganisaties vraagt de stichting 20% van een eventuele schadevergoeding. Daarmee moet onder meer tarief betaald worden van 250 euro per uur voor de drie bestuursleden.
Claims Funding International
De externe financier die betrokken is bij Stichting Woekerrente is Claims Funding International (CFI). Het is een investeringsfonds van Maurice Blackburn Lawyers, een Australisch advocatenkantoor dat gespecialiseerd is in massaclaims. Directeur Martin Hyde van CFI denkt dat Stichting Woekerrente een goede kans maakt om de compensatie te krijgen. Het fonds zegt bereid te zijn miljoenen te investeren voor eventuele langdurige juridische procedures. Als het uiteindelijk tot een schadevergoeding komt dan hoopt CFI haar investering met rendement terug te krijgen. Dat geld moet ook uit de 15% of 20% van compensatie komen die de gedupeerde woningbezitters aan de stichting moeten afstaan.
Woningbezitters die zich willen aanmelden bij de Stichting kunnen dat doen op de site die vandaag is gelanceerd.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (3)

Anonymous
Anonymous19 jan. 2018 - 14:54

Je kan wellicht wel aantonen of onderbouwen wat de rente-opslag / risco-opslag component in jouw hypotheek is. Ga naar https://archive.org/web/ en geef daar de website op van je hypotheekverstrekker. Geef vervolgens het jaar in van het afsluiten van je hypotheek en geef daarna als maand op een maand voordat je de hypotheek afsloot. Et Voilla, de website van je hypoheekverstrekker zoals die er toen uit zag, met rentetarieven en risico-opslagen zoals die toen golden..... Eventueel kan je ook websites van hypotheekvergelijkers uit proberen voor die informatie.

manwijf
manwijf14 mei 2017 - 13:46

Hetzelfde geldt voor een  Overlijdensrisicoverzekering. Op het moment van afsluiting kan de bank wel een zeker risico lopen, maar als je al veel hebt afgelost is dat vaak helemaal niet meer het geval. Toch moet je tot het eind van de vooraf afgesproken looptijd betalen. Daar heb je voor getekend, maar als ik weer een hypotheek af zou moeten sluiten, zou ik bedingen dat de OVR stopt wanneer de hypotheek beneden een X bedrag komt. (lees: bij het bedrag dat de bank geen risico  meer loopt). Dat lijkt me alleszins redelijk. Ik heb ING nu 3 jaar te lang betaald naar mijn bescheiden mening als je bedenkt dat de hypotheek bijna is afgelost.

Helen 66
Helen 6614 mei 2017 - 11:07

Denk niet dat het veel zin heeft. De banken zullen ontkennen dat er opslag is gerekend en dat het % gebaseerd is op kale rente. Dat deed de RABObank ook in mijn geval en als leek kun je niet bewijzen dat het niet zo is. Dus al die verschillende opslagen die de VEH al eerder noemde in hun huisblad, die waren dus allemaal niet van toepassing op mijn geval...Ook al heb ik inmiddels wederom een groot deel extra afgelost, vermindering van het % krijg je daardoor niet. Ik hoop voor anderen dat het bij hen wel tot succes zal leiden, maar heb er een hard hoofd in.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!