Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Miljoenen voor onderzoekscentrum borstkanker

25-02-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
borstonderzoek_01.jpeg
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) steekt 4,5 miljoen euro in een centrum dat vanuit verschillende invalshoeken onderzoek gaat doen naar het ontstaan van borstkanker. Dat maakte de NWO donderdag bekend.
Het Cancer Systems Biology Centre (CSBC) is verbonden aan het Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) in Amsterdam. Het heeft als doel ingewikkelde biologische mechanismen die een rol spelen bij het ontstaan van borstkanker, te doorgronden. Dat moet bijdragen aan een preciezere diagnose en een effectievere behandeling van de ziekte. Met de subsidie kan het CSBC de komende vier jaar worden gefinancierd, aldus NKI-AVL. De NWO, die samen optrekt met de organisatie voor onderzoek en innovatie in de gezondheidszorg ZonMw, heeft nog twee instituten een subsidie toegekend. Het gaat om projecten waarbij biologen, medici, chemici en natuurkundigen de krachten bundelen om levende organismen beter te begrijpen. Het Systems Biology Centre for Energy Metabolism and Ageing (SBC-EMA) krijgt 4 miljoen euro. Het centrum, dat deel uimaakt van het Universitair Medisch Centrum Groningen, gaat het verband tussen energiehuishouding en veroudering onderzoeken. Dat moet leiden tot nieuwe inzichten in de vraag hoe mensen op een gezonde manier oud kunnen worden. Het Centre for Systems Biology and Bioenergetics (CSBB) van het Universitair Medisch Centrum St Radboud in Nijmegen krijgt een bijdrage van 4,5 miljoen euro. Het onderzoek van het CSBB richt zich op verstoringen van de energiehuishouding als gevolg van ziekten. Dat moet bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe en veiligere therapieën, maar ook van bijvoorbeeld toegespitste diëten.  ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!