Kassa

Miljoenen voor onderzoek ouderdomsziekten

26-03-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
geld-groot.jpg
Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) krijgt van de Europese Unie 12 miljoen euro subsidie voor onderzoek naar chronische ouderdomsziekten. Dat maakte het academische ziekenhuis vrijdag bekend.
Met de Europese miljoenen gaat het UMCG gegevens combineren uit vijf grootschalige bevolkingsonderzoeken met in totaal anderhalf miljoen deelnemers. De studie moet meer inzicht geven in de oorzaken en preventie van chronische aandoeningen, zoals bijvoorbeeld slagaderverkalking, diabetes en depressie.
De afgelopen decennia zijn veel factoren ontdekt die een rol spelen bij het ontstaan van dergelijke ziekten, zowel genetische factoren als persoonlijke, bijvoorbeeld hoge bloeddruk, stress en roken. De wetenschappers willen weten welke combinaties leiden tot een hoger risico. Dat kan bijdragen aan effectievere preventieve maatregelen en behandelingen.
Onderzoek naar combinaties van risicofactoren vereist grote aantallen deelnemers die lange tijd worden gevolgd. Daarom put het UMCG uit studies in Nederland, Noorwegen, Zweden, Duitsland en Engeland. De gegevens kunnen niet zonder meer worden samengevoegd omdat bijvoorbeeld meet- en onderzoeksmethoden per land kunnen verschillen. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!