Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Miljoenen slimme meters niet geschikt voor energietransitie

29 mei 2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
277 keer bekeken
Energierekening energie kosten geld
Ruim 4 miljoen 'slimme' energiemeters zijn niet in staat om doorlopend gegevens over het energieverbruik te versturen, meldt het FD. Daarmee zijn ze ongeschikt voor de 'energietransitie': de overgang naar een duurzame energievoorziening in Nederland. Dit blijkt uit onderzoek dat het ministerie van Economische Zaken heeft laten uitvoeren.
De meters waar het om draait zijn door netbeheerders Liander en Stedin geïnstalleerd in particuliere woningen. Deze apparaten versturen hun data via de verouderde communicatietechnologie CDMA. Hiervoor hebben beide netbeheerders een eigen telecomnetwerk. 

Verouderde technologie

Onderzoeksbureau Dialogic, die het rapport heeft opgesteld over de meters, zegt dat de CDMA-technologie het einde van zijn levenscyclus bereikt. Zowel telecombedrijven als de fabrikanten van chips, modems en netwerkapparatuur zijn gestopt met deze technologie. Het systeem kan bovendien niet de hoeveelheid data versturen, die netbeheerders nodig zullen hebben om pieken en dalen in de energievoorziening op te vangen.
Inzicht in schommelingen is niet alleen nodig voor een betrouwbaar energienetwerk, als steeds meer mensen hun elektrische auto's opladen of stroom leveren met eigen zonnepanelen. Volgens kabinetsplannen moet de consument doorlopend de stroomprijs kunnen volgen. Ze kunnen dan zelf een geschikt moment kiezen voor het kopen of verkopen van stroom.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

rob dubbeld
rob dubbeld29 mei 2020 - 11:50

Ben blij nog steeds een simpele meter te hebben met 4 mogelijkheden ,verbruik dag , nacht , teruglevering dag en teruglevering (nacht), ondanks de druk van Stedin om zo'n (Slimme) meter aan te schaffen, helemaal niet nodig , registreer zelf , is een stuk voordeliger!