Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

"Miljoenen slimme meters moeten binnen 5 jaar vervangen worden"

14-02-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
31660 keer bekeken
  •  
Elektriciteitsmeter 1280

Zo’n 2,5 miljoen slimme energiemeters moeten in de komende 5 jaar worden vervangen. Dit is nodig omdat het mobiele netwerk waarmee de meters op dit moment communiceren in 2029 offline gaat, meldt NU.nl. Het vervangen van de meters zal tientallen euro’s gaan kosten.

De slimme meters versturen op dit moment de meterstanden via een zogeheten GPRS-verbinding. Dit systeem stamt uit de jaren ’90 en is een ouderwetse dataverbinding via het gsm-netwerk van KPN of Vodafone. De providers willen dit oude netwerk in 2029 uit de lucht halen.

Voor de huidige slimme meters zal dit betekenen dat meterstanden niet meer kunnen worden doorgegeven. Netbeheer Nederland laat aan NU.nl weten dat dit betekent dat er voor 2029 zo’n 2,5 miljoen slimme meters moeten worden vervangen.

"Consument betaalt de rekening"

Energie-expert Ben Woldring van energievergelijker Gaslicht.com laat aan NU.nl weten dat de consument opdraait voor de kosten. “Het is een enorme kapitaalvernietiging. Wij als consument betalen daarvoor. Op je energierekening staat een post ‘meterkosten’ voor je slimme meter.”

Gasmeters naar verwachting ook vervangen

Woldring verwacht dat de gasmeters in de nabije toekomst ook moeten worden vervangen. “Veel gasmeters versturen de meterstanden via de slimme elektriciteitsmeter. Maar de eerste generatie slimme gasmeters kan niet communiceren met de nieuwe generatie slimme elektriciteitsmeters.” Bron: NU.nl

Meer over:

slimme meter
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!