Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Miljoenen persoonsgegevens uit coronasystemen GGD worden illegaal verhandeld

26-01-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
487 keer bekeken
  •  
hacker cybercrime internetoplichting 930
Miljoenen persoonsgegevens uit twee belangrijke coronasystemen van de GGD worden op grote schaal doorverkocht. Het gaat om adresgegevens, geboortedata, telefoon- en burgerservicesnummers die via de chat-app Telegram worden aangeboden. Dat meldt RTL Nieuws.
De nieuwszender ontdekte vrijdag dat de gegevens uit de GGD-systemen werden doorverkocht en waarschuwde de politie en de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland. Zaterdag werden twee medewerkers van de callcenter van de GGD opgepakt. Het gaat om een 23-jarige man uit Alblasserdam en een 21-jarige man uit Heiloo. De politie onderzoek verder wie de data verkocht en gekocht heeft.

Coronasystemen

De gegevens komen uit twee belangrijke coronasystemen van de GGD: HPzone Light, een systeem voor het bron- en contactonderzoek, en CoronIT. In het laatstgenoemde systeem worden de privégegevens van geteste Nederlanders opgeslagen.

Identiteitsfraude

Met de verkochte gegevens kunnen criminelen onder andere identiteitsfraude plegen. Hoogleraar ICT & Recht Frederik Zuiderveen Borgesius van de Radboud Universiteit is dan ook "diep geschokt". Volgens hem kan de informatie misbruikt worden voor phishing, stalking en identiteitsfraude. "Omdat er ook medische gegevens in de systemen staan is het juist extra belangrijk om dit goed te beschermen."

"Ongehoord"

Voorzitter van de GGD GHOR Nederland, André Rouvoet, laat weten dat "deze criminele activiteit een klap is in het gezicht van 17 miljoen Nederlanders". Hij vervolgt: "Dat er dan corrupte medewerkers zijn die over de rug van al deze mensen geld willen verdienen is ongehoord en een ernstig misdrijf." De organisatie heeft een melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens.
Bron: RTL Nieuws/ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!