Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Miljoenen Nederlandse privébestanden online'

05-04-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
cyber beveiliging 930x520
Meer dan 47 miljoen Nederlandse bestanden met privé-informatie staan onbeschermd online, waar iedereen ze in kan zien. De internationale onderzoeker Digital Shadows heeft dat ontdekt.

Nederland 'koploper'

Wereldwijd gaat het om 1,5 miljard bestanden. Die zijn bij elkaar ,,meer dan vierduizend keer zo groot als de Panama Papers'', aldus Digital Shadows. De bestanden staan onder meer op Amazon-opslagruimte, ftp-servers en opslagapparaten die mensen thuis hebben staan. Het zijn bijvoorbeeld loonstrookjes, belastingaangiften, contactgegevens, patiëntlijsten en gegevens van kassa's, maar ook bedrijfsgeheimen.
Een op de drie bestanden komt uit de Europese Unie. En daarbinnen behoort Nederland tot de koplopers. In Duitsland zou het gaan om bijna 123 miljoen bestanden, in Frankrijk om ruim 115 miljoen. Italië en Groot-Brittannië hebben elk ongeveer 65 miljoen bestanden onbeschermd staan. ANP

Meer over:

online, privacy, lek
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!