Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Miljoenen Nederlanders naar de stembus

04-06-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
4670625.jpg
Bijna 13 miljoen Nederlanders mogen donderdag vanaf 07.30 uur weer naar de stembus om een nieuw Europees Parlement te kiezen.
Nieuw is dat heel Nederland weer het aloude rode potlood moet gebruiken, wegens het recente verbod op stemmachines. De telling moet ook met de hand gebeuren, zodat veel uitslagen enkele uren later komen dan de sluiting van de stembureaus om 21 uur.
Nederland is samen met Groot-Brittannië het eerste van de 27 EU-landen dat nieuwe Europarlementariërs kiest. De meeste landen stemmen op zondag. Totaal mag een recordaantal van 375 miljoen Europeanen een stem uitbrengen op het Europees Parlement.
Voor het eerst mochten ook de inwoners van Aruba en de Antillen kiezen op het Europarlement. Dat gebeurde inmiddels per brief. Vooral de Arubaanse CDA-kandidaat Mito Croes wist daar velen over te halen te gaan stemmen. Totaal heeft een recordaantal van 40.000 briefstemmers zich geregistreerd, van wie de helft uit de Antillen en Aruba.
De Nederlandse lijsttrekkers hebben in de campagne volgens velen een ongekend aantal debatten en interviews gegeven. Zoveel zelfs, dat uit onderzoek inmiddels blijkt dat veel kijkers wegzappen als de EU-vlag in beeld komt.
De 25 gekozen Nederlanders in het Europarlement beslissen over regels voor verkeer, milieu, begroting en veel andere zaken. Hun macht neemt nog toe als het nieuwe EU-verdrag in werking treedt.
De volgende stemming voor het Europarlement is pas in 2014.
Bron: ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!