Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Miljoenen Nederlanders krijgen last van geluid warmtepomp

12-05-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2076 keer bekeken
  •  
warmtepomp big 930 520 bron youtube
Als de overheid niet ingrijpt, zal in de toekomst tot 20% van de Nederlanders ernstige geluidsoverlast van warmtepompen gaan ervaren. Warmtepompen worden op dit moment door de overheid gezien als een belangrijk alternatief voor de cv-ketel op gas. Maar volgens audioloog Wim Soede van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) kunnen de gevolgen van de bijkomende geluidsoverlast verstrekkend zijn: een hogere bloeddruk, hogere hartslag, stress, slaaptekort en gewichtsverlies.
Geluid warmtepomp
Met een warmtepomp kun je het huis verwarmen of koelen. Hierbij maakt de pomp een brom of zoem wat soms uren achter elkaar door kan gaan. Het geluid kan oplopen tot 60 á 70 decibel wat kan worden vergeleken met auto’s die op 15 meter afstand langsrijden. Omdat het geluid afwijkt van natuurlijk geluid, valt het op en kan het overlast en aantasting van het woongenot veroorzaken.
Ruzie met de buren
Op de redactie ontvingen wij meerdere klachten van mensen die overlast ervaren van het geluid van een warmtepomp. De warmtepomp van de buurvrouw van Frans en Ria Michielsen kan maximaal 70 decibel geluid produceren en dat vindt het echtpaar erg hinderlijk. Ze horen het geluid in hun huis en Ria kan er niet goed van slapen. Frans gaat op onderzoek uit en komt erachter dat er geen wetgeving is op dit gebied. Als ze de buurvrouw op het geluid wijzen en vragen om geluid beperkende maatregelen te nemen, verslechterd de relatie. Inmiddels zijn ze in een patstelling beland en hebben ze beiden een advocaat in de arm genomen.
Geen wetgeving
Burgers die geluidsoverlast ervaren, kunnen op dit moment nergens met hun klacht terecht. Voor vaste airco’s, vaste ventilatoren en andere installaties in een woning stelt het Bouwbesluit geluidsgrenzen. Maar die grenzen gelden niet voor installaties buiten de woning. De Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG) heeft de afgelopen maanden tientallen klachten over geluidshinder door warmtepompen hebben ontvangen. Volgens Erik Roelofsen, voorzitter van de NSG, moet de overheid normen opstellen en de burger beschermen zoals dit nu ook bij geluidsoverlast van industrie, bedrijven en verkeer gebeurt.
Wat te doen bij overlast
Ervaar je overlast van de warmtepomp van je buren? Ga dan eerst rustig met de buren in gesprek. Kom je er samen niet uit dan kun je contact opnemen met de Nederlandse Stichting Geluidshinder . Deze organisatie geeft tips en burgers die geluidshinder ervaren én aan veroorzakers hiervan.
Omdat er nog geen regelgeving is, is het verstandig om je klacht bij je gemeenteraad én het college van B&W te melden, zodat zij met regelgeving of normen kunnen komen.
Maak tot slot ook melding bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Vul de voorbeeldbrief in , kopieer de tekst en plak deze in het contactformulier van het ministerie van BZK.
Reacties instanties
De Vereniging Nederlandse Gemeenten zegt dat gemeenten vrij zijn om zelf de normen voor geluidsoverlast te bepalen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zegt in een reactie dat  er een oriënterend onderzoek is gestart naar het geluid dat warmtepompen produceren en de hinder die daardoor wordt ervaren.
De Dutch Heat Pump Association (DHPA),weet dat er problemen zijn met het geluid dat de pompen ervaren. Fabrikanten werken er aan om de pompen stiller te maken. Ook Uneto VNI, de branchevereniging van installateurs, erkent het probleem en stelt dat je met een goede pomp en een goede installatie geen overlast zou moeten ervaren. Omdat er een enorme vraag naar deze pompen is, opent Uneto VNI binnenkort 7 opleidingslocaties om de cv-monteurs om te scholen zodat zij ook warmtepompen kunnen installeren en de huiseigenaren van goed advies kunnen voorzien. Klik hier voor hun hele reactie .

Meer over:

warmtepomp
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (4)

edjeraketje123
edjeraketje12313 mei 2018 - 11:59

Dat er geen regelgeving is voor warmtepompen laat onverlet dat een rechter desondanks kan bepalen wat onder "overlast" moet worden verstaan in APV- bepalingen en het Burgerlijk Wetboek.

Janhh
Janhh13 mei 2018 - 11:56

Telkens gaat het bij geluidsoverlast om het aantal decibellen. Dit gaat te kort doen aan de werkelijke overlast. Een voortdurend gebrom van allerlei elektronica geeft ook overlast bij lagere decibel niveaus. Te denken aan warmtepompen, omvormers voor zonnepanelen, spaarlampen vooral de oranje die je in straatverlichting vind, draaiende wasmachines gedurende de nacht.. Ook de bastonen van een muziekinstallatie geven overlast bij een laag geluidsniveau. Het constant met deze trillingen geconfronteerd te worden is zeer zeker niet normaal te noemen en levert voor velen erge overlast op. Ik woon aan een drukke weg, het verkeer stoort niet zo. Wat daarbij erg storend is zijn de enorme bastonen uit de luidsprekers van zeer vele auto's. Op honderden meters zijn zij al aanwezig.Wellicht is toch een omdenken hierin noodzakelijk.

Marianlhh
Marianlhh12 mei 2018 - 19:50

Wij hebben ook ontzettend veel last van de warmtepomp van de buurvrouw. Ik heb decibellen gemeten n kwam op 4 meter op 60 decibel...buurvrouw ingelicht, maar nee, wat denk je wel dat dat kost, een kast er omheen...Gemeente ingeschakeld en meneer snapte het helemaal, hij heeft de Regionale Uitvoetingsdienst in Hoorn ingeschakeld. Daar heeft een meneer kontakt opgenomen met ons, hij hoorde het zelf ook al in zijn dorp. Hij wil graag regels opstellen, wil ook graag meten alhier, maar buurvrouw heeft ineens de warmtepomp een week uit...Zij hoorde hem niet zei ze, terwijl ze een absoluut gehoor heeft...ha ha, dat bestaa niet!Wij gaan dus verder in zee met de RUD in Hoorn. Zij gaan wel regels opstellen via via!!!Ik ben benieuwd.Groet, Marian en Coen

1 Reactie
ErikR1966
ErikR196613 mei 2018 - 8:38

Een voorbeeld van te stellen regels zijn te vinden op http://nsg.nl/nl/geluidsaspecten_van_warmtepompen En dan helemaal onderaan. Hopelijk komt het hiermee goed.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!