Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Miljoenen Nederlanders krijgen last van geluid warmtepomp

12 mei 2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
216 keer bekeken
  •  
warmtepomp big 930 520 bron youtube
Als de overheid niet ingrijpt, zal in de toekomst tot 20% van de Nederlanders ernstige geluidsoverlast van warmtepompen gaan ervaren. Warmtepompen worden op dit moment door de overheid gezien als een belangrijk alternatief voor de cv-ketel op gas. Maar volgens audioloog Wim Soede van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) kunnen de gevolgen van de bijkomende geluidsoverlast verstrekkend zijn: een hogere bloeddruk, hogere hartslag, stress, slaaptekort en gewichtsverlies. Dit meldt Kassa vanavond in de uitzending.
Geen regels voor warmtepomp
Burgers die geluidsoverlast ervaren, kunnen op dit moment nergens met hun klacht terecht. Voor vaste airco’s, vaste ventilatoren en andere installaties in een woning stelt het Nederlands Bouwbesluit geluidsgrenzen. Maar die grenzen gelden niet voor installaties buiten de woning. De Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG) geeft aan dat zij de afgelopen maanden tientallen klachten over geluidshinder door warmtepompen hebben ontvangen. Volgens Erik Roelofsen, voorzitter van de NSG, moet de overheid normen opstellen en de burger beschermen zoals dit nu ook bij geluidsoverlast van industrie, bedrijven en verkeer gebeurt.
Oriënterend onderzoek
Met een warmtepomp kun je het huis verwarmen of koelen. Hierbij maakt de pomp een brom of zoem wat soms uren achter elkaar door kan gaan. Het geluid kan oplopen tot 60 á 70 decibel wat kan worden vergeleken met auto’s die op 15 meter afstand langsrijden. Omdat het geluid afwijkt van natuurlijk geluid, valt het op en kan het overlast en aantasting van het woongenot veroorzaken. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zegt in een reactie dat er een oriënterend onderzoek is gestart naar het geluid dat warmtepompen produceren en de hinder die daardoor wordt ervaren.
Vanavond in Kassa om 19:05 op NPO1: geluidsoverlast door de warmtepomp.

Meer over:

warmtepomp

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

Mara neus
Mara neus24 mei 2021 - 10:42

Wij hebben sinds 2 en een half jaar last van een bromgeluid in onze woning. Woningstichting en gemeente Amersfoort doen niks. Onze gezondheid gaat door de overlast van het bromgeluid eraan. Kunnen jullie iets voor ons betekenen

t.de.jager
t.de.jager14 mei 2018 - 13:03

Brandstofcel.

tjal2
tjal213 mei 2018 - 19:59

Het lijkt me beter gas te importeren, olie hebben we toch zelf ook niet en we rijden allemaal. 

2 Reacties
harryromijn
harryromijn13 mei 2018 - 21:01

En waarmee gaan we die extra gasimport mee betalen, want dat gaan we niet gratis krijgen. Dit naast het missen van de aardgas-exportbaten voor de NLe samenleving (=huishouden)

snuffelbaard
snuffelbaard14 mei 2018 - 9:35

Zeggen inwoners van landen die gas of iets anders uit ons land importeren dat ook?

walsum107
walsum10713 mei 2018 - 19:42

Groen milieu, de M noem ik niet eindigt op fia. Ik zeg er één, Vliegtuigen, die waar nodig kerosine lozen als het uitkomt.  De uitstoot van CO2 en vliegverkeer is een fractie van die zielige diesel auto's en oude benzine auto's die slecht als hobby be?gereden  worden want vervuiling van de stad/groot dorp telt en voegt niets toe. Oldtimers heet het. Kerosine onbelast, de grootste uitstoot immers. Maar dat heet politiek, de KLM niet redden van de ondergang van de arrogante Fransen, die liever alles kapot staken, oeps heet EU. Maar terzake, de nieuwe hype, ik doe mijzelf als voorbeeld. Nefit ketel , 17 jaar oud werkt perfect en wordt jaarlijks getest. No problem. Maar vervanging ligt op de loer. Huis 1929. spouwmuur no way, gecontroleerd door de NUON, kruipgat? vorige bewoners geen idee. Zonnepanelen zou kunnen, beperkt, niet interessant. Warmtepomp, waar moet die komen te staan, idioten? Oeps, het kost € 1.000, kan ik mee leven. Echter de installatie- en leveringsbedrijven liggen op de loer. En compensatie van de overheid, het komt er maar net als Groningen, een gebed zonder end.  Oeps again, Chr. partijen.(Groningen Vindicat I prisume)  Huilen met de wolven mee. Want regeren is vooruitzien daar draait  het om. Hier heet het stilstaan, ad hoc oplossingen die niet werken. En zo de wind waait, waait het politie jasje.

1 Reactie
harryromijn
harryromijn13 mei 2018 - 21:04

Compensatie van UW verwarmer in uw huis door de Overheid ? Waarom zou dat uit de belastingcenten van de NL-ers moeten komen ? Gewoon, zelf eigen broek ophouden. Overigens: gaat nog wel wat jaartjes duren, en zullen er nog vele andere mogelijkheden langskomen evenals beduidend efficiëntere en goedkopere.

Patriciaadelheid
Patriciaadelheid13 mei 2018 - 17:24

Ik neem aan dat er geen miljoenen. Nederlanders zijn die zo’n lawaaipomp gaan aanschaffen. Waarom zou je dat klere ding voor veel geld aanschaffen. Terwijl je buren vliegen, een auto bezitten, een E-bike hebben, er yetskies zijn toegestaan, etc. Die hele energietransitie is een wassen neus.

2 Reacties
weissman
weissman13 mei 2018 - 19:20

Omdat mensen gedwongen van het gas moeten, daar de overheid gefaseerd (delen van) steden van het gas af wil koppelen. Daarom moeten miljoenen huishoudens over op een alternatief ongeacht of ze veel of weinig vliegje, of ze in een diese of elektrisch rijden. En een installatie voor aardwarmte is onbetaalbaar om aan te leggen. 

harryromijn
harryromijn13 mei 2018 - 21:05

En waarom zou zo'n geothermische verwarmingssysteem als stadsverwarming onbetaalbaar zijn ?

nuisje
nuisje13 mei 2018 - 16:00

Eerst de mensen verplichten en als er dan een pomp is begint de ellende alle dagen ruzie met de buren en zelf je nachtrust ook verstoord en dat allemaal om een kleine hoeveelheid CO2 te beperken maar de gene die de grootste vervuilers zijn, ons bedrijfsleven die laten we met rust sterker nog die geven twee en een kwart miljard lasten verlichting en de aandeelhouders van deze bedrijven een komma vier miljard belasting voordeel dus wanneer gaan bij ons arbeiders de ogen nauw eens open en maken we een einde aan dat stel oplichters wat daar in Den Haag zit want als wij niets doen blijven ze hun vrienden spekken en wij moeten het gelach betalen!!!    

donna53
donna5313 mei 2018 - 12:05

Op zich vind ik alles op elektra wel beter, maar helaas.....................toen het twee weken geleden windstil was en weinig zon, moesten de energiebedrijven snel elektra inkopen in het buitenland omdat er te weinig was hier.Hoe moet dat als alles op elektra gaat draaien? Daar komen dan de elektrische auto's ook nog bij.En warmtepompen, tja, die dingen maken lawaai en ook 's winters heb je 's nachts je ramen open voor de frisse lucht.Zal wel lekker slapen worden dan!Zoals gewoonlijk wordt er weer wat verzonnen dat niet goed onderzocht is.

3 Reacties
harryromijn
harryromijn13 mei 2018 - 14:28

30 april: even wat meer wolkjes en weg was een fors deel van de zonnestroom. Gelukkig zaten de Duitsers en Belgen niet met hetzelfde probleem.Dumpen en salderen met het net lijkt natuurlijk leuk, zal best werken bij 1 a 2 % van het totaal opgewekte vermogen, doch als dat bijv 10% wordt, rennen we in een ramp. Al de Belgische situatie vergeten, winter 2014-15 en 15-16, waarbij scenario's als: niet de kookplaten mogen gebruiken van 16:30-20:00 h, tot desnoods hele provincies van het net afgooien gezien Doel en Tihange ? Een stroomrimpeltje veroorzaakt al totale chaos op Schiphol. En wij maar gokken wegens totale onbenul met ons stroomnet. Natuurlijk heeft wel iedere Klompendanser zijn altijd-en-eeuwig beter-weten vingertje in de lucht.

weissman
weissman13 mei 2018 - 19:15

In het noorden van het land willen energiebedrijven al geen zonneparken meer er bij hebben omdat het net het niet aankan. 

harryromijn
harryromijn13 mei 2018 - 21:08

En... daar heeft men al 25 % van de stroom uit zonnepanelen, of haalt men de 3% nog niet eens ? Lachen dus over enige jaren. Dag salderen...maar dat wisten de consumentenvoorlichters als Kassa, Radar, VEH en Consumentenbond 5 jaar geleden ook al.

Hijnen
Hijnen13 mei 2018 - 11:37

Alles staat natuurlijk dat er met verstand van zaken gewerkt en voorgelicht moet worden.Normaal zal de warmte pomp moeten werken als het buiten koud is en niet in de zomer als de mensen buiten zitten

harryromijn
harryromijn13 mei 2018 - 11:27

Een warmtepomp is in feite een omgekeerde koel(of vries)kast: Hoe hoger de buitentemperatuur, hoe moeilijker om het binnen in dat ding koud genoeg te krijgen. Idem een warmtepomp: hoe kouder de buitenlucht (of water), hoe moeilijker daar nog warmte "uit te knijpen", en bij -15C: vergeet het maar, leve de 11-stedentocht, maar binnen is het steenkoud. Dus... dan maar de elektrische verwarmingselementen alles laten doen, juist op de toch al bestaande piekbelasting. Nu al loopt heel NL te hoop als er  een transformator-huisje en al helemaal hoogspanningsleidingen aangelegd moeten worden: van gas af = 3 a 4 x zoveel elektriciteit, dus centrales en leidingen.Zoals een jurist van Engie zei: NL wil groener, maar niet de gevolgen en tegen alle verstoringen in hun eigen backyard = het gebied, dat ze met een verrekijker kunnen overzien.

1 Reactie
snuffelbaard
snuffelbaard14 mei 2018 - 9:40

ik ben wel benieuwd na het lezen van al jouw commentaar hier wat volgens jou de oplossing is voor het wegvallen van het aardgas uit Groningen?

arie kasper
arie kasper13 mei 2018 - 11:05

Ze zijn tegenwoordig toch goed in isoleren, maak dan iets wat je niet hoort.ipv te wachten zodat iedereen overspannen en in de stres schiet ,voorkomen is beter dan genezen ,maar ja zal wel tegen dovemansoren zijn gezegd 

Buitenlicht
Buitenlicht13 mei 2018 - 10:58

Warmtepompen geven een geluid af van +/- 40 a 46 decib.  Anders toch maar gas ??  ( met de groeten uit Loppersum ?)   

henkfedejong@gmail.com
henkfedejong@gmail.com13 mei 2018 - 8:11

Beste Buren, je kunt aan het GAS met je warmtepomp!

gerard van tol
gerard van tol12 mei 2018 - 17:17

De Nederlandse overheid, zal ongetwijfeld weer haar standaard oplossing toepassen. Gewoon een extra geluidsbelasting doorvoeren voor deze door dezelfde overheid opgedrongen warmtepompen.