Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Miljoenen gegevens in te zien door datalek bij Jeugdriagg

01-10-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
73 keer bekeken
  •  
data html 930x520
Door een beveiligingslek bij Jeugdriagg, de voorloper van jeugdhulporganisatie Kenter, is het voor onbevoegden mogelijk geweest om miljoenen namen, woonadressen, burgerservicenummers en zorgverzekeringsnummers in te zien. RTL Nieuws ontdekte dat Kenter Jeugdhulp zijn digitale zaken niet op orde had. Via het vroegere internetdomein van Jeugdriagg kon RTL in de algemene database met gegevens van Nederlandse verzekerden komen.
Ook medische gegevens van kwetsbare jongeren die bij Kenter staan ingeschreven waren in te zien. Kenter is "zeer geschrokken" van het datalek en zegt het te betreuren.
De organisatie geeft toe dat "een menselijke fout" de oorzaak is van het gebrek aan beveiliging van de persoonsgegevens. "De oude domeinnaam, jeugdriagg.nl had moeten worden afgesloten, maar dat is niet gebeurd." Daardoor kon RTL Nieuws de site overnemen en e-mails lezen die nog op het oude domein binnenkwamen, van medische dossiers tot berichten die toegang geven tot onlinesystemen.

Onderzoek

Los van de RTL-journalist heeft niemand gegevens ingezien, verzekert Kenter. "We hebben de beveiliging direct op orde gebracht en de oude domeinnaam is weer in bezit van Kenter." De organisatie heeft het lek gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Die heeft de jeugdhulporganisatie om opheldering gevraagd. "Gegevens over je gezondheid zijn heel erg privé en moeten dat ook blijven. Dat deze dossiers in verkeerde handen zijn gevallen is heel erg en had niet mogen gebeuren", reageert voorzitter Aleid Wolfsen van de privacywaakhond.
Ook het bedrijf Vecozo, dat de database met zorgverzekeringsgegevens beheert, zegt te zijn geschrokken. "Dit kon gebeuren door onzorgvuldig handelen van een zorgaanbieder", aldus het bedrijf. "Vanzelfsprekend hebben we het certificaat van deze zorgaanbieder direct afgesloten en zijn we een onderzoek gestart."

Informatienummer

Voor cliënten die zich zorgen maken over het lek heeft Kenter een informatienummer geopend: 088-2434002. De organisatie kondigt verder aan dat een onafhankelijke partij "diepgaand onderzoek" gaat doen naar de databeveiliging van de hulpverleningsinstantie.

Meer over:

datalek
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!