Kassa

Miljoenen flesjes met statiegeld halen inleverpunt niet

theme-icon
Natuur
  •  
07-08-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2982 keer bekeken
  •  
lege flesjes statiegeld 1127

Ruim veertig procent van de flesjes met statiegeld komt niet bij een inzamelpunt terecht, dat schrijft het AD. Het bedrijfsleven belooft daarom meer inzamelpunten op scholen, attractieparken, festivals en in binnensteden. En wat gebeurt er eigenlijk met al het geld dat overblijft? "We moeten zorgen dat dat netjes wordt besteed", zegt Hester Klein Lankhorst, directeur van het Afvalfonds, in een interview met de krant.

Eerste jaarverslag eindelijk gepubliceerd

Sinds 1 juli 2021 zit er ook statiegeld op kleine plastic flesjes. In zijn jaarverslag laat het Afvalfonds Verpakkingen nu voor het eerst zien hoe goed het systeem werkt. Dat valt niet mee: ruim veertig procent van de flesjes komt niet bij een inzamelpunt terecht. Omgerekend gaat het om vierhonderd miljoen flesjes per jaar, en meer dan één miljoen per dag. De wettelijke norm is dat negentig procent van alle flessen wordt ingezameld. Inclusief grote flessen lag het werkelijke percentage in 2022 op 68 procent.

Gedragsverandering kost tijd

Dat er zo weinig kleine flesjes terugkomen ligt niet aan de bekendheid van het systeem: 91 procent van de Nederlanders weet van het bestaan. Klein Lankhorst denkt dat gedragsverandering tijd kost: ,,Je kunt alleen constateren dat mensen het niet willen, of dat het ze niet makkelijk genoeg wordt gemaakt. We zullen aan de bak moeten.’’

Meer inzamelpunten

Het bedrijfsleven, verenigd in het Afvalfonds Verpakkingen, is verplicht de doelstelling te halen. De milieu-inspectie kan desnoods maatregelen nemen. Klein Lankhorst denkt dat te kunnen voorkomen met meer inzamelpunten, op scholen, attractieparken en festivals dus. Het Afvalfonds laat ook gedragswetenschappers onderzoeken waarom mensen hun flesje niet inleveren, en hoe dat anders kan.

Bron: AD

Thema's:

theme-icon
Natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (26)

arnobratvic
arnobratvic7 aug. 2023 - 15:21

Zou een verhoging van het statiegeld helpen ?

de vosjes
de vosjes7 aug. 2023 - 15:04

Ik vind dat logisch, als je met je boodschappen tas vol met lege statiegeld flessen komt, is de inzamel machine kapot of heeft storing bij AH. Je laat de flessen daar achter zonder statiegeld terug te krijgen, anders heb je geen ruimte voor je voorgenomen boodschappen. Zo wordt AH weer gespekt. Dus nu is mijn voornemen om zo weinig mogelijk nog in deze winkels te komen en zo ja geen drank meer aan te schaffen met statiegeld. Dus ik vermijd nu zoveel mogelijk AH met hun slechte service en hun absurde prijsverhogingen van sommige producten die ze meer dan 30% hebben verhoogd.

1 Reactie
JannyBoe
JannyBoe7 aug. 2023 - 17:38

Flesjes en blikken nooit achterlaten als de machine dienst weigert. Of dat nou bij AH, Jumbo, Lidl of de Plus is. Waarom zou je? Bij één storinkje de moed al opgeven?

HansKuypers
HansKuypers7 aug. 2023 - 13:17

Het interesseert velen niets. Ik woon aan een natuurgebied en haal na een zonnig weekend zomaar 2 à 3 vuilniszakken blikjes en plastic op, ondanks dat er twee containers staan. Eén voor glas en blik en één voor restafval. Ze steken de container liever in de fik dan dat ze er afval in deponeren. Wel aardig was laatst dat enkelen de statiegeld flesjes in een plastic zak naast de container geplaatst hadden, zodat één van onze lokale daklozen ze mee kon nemen om ze in te wisselen.

jane55
jane557 aug. 2023 - 13:03

als je een regel invoert, statiegeld op flesjes/blikjes, zorg er dan voor dat er eerst genoeg inlever punten zijn, wij willen wel maar wat wij niet willen is in een rij gaan staan bij 1 automaat. ik heb in ieder geval wel wat beters te doen, toch doe ik het wel, ik heb er tenslotte voor betaald Wat ook handig is is de regel in de hele EU door te voeren. Ik kom net terug van vakantie in Spanje, daar liggen ze gewoon nog op straat, water naar de zee dragen daar zijn wij nu mee bezig, heb ik het gevoel.

1 Reactie
JannyBoe
JannyBoe7 aug. 2023 - 17:40

Heb zelden of nooit een 'rij' bij de inleverautomaat gezien die langer was dan die bij de kassa...

mvoosten84
mvoosten847 aug. 2023 - 12:23

Heeft er iemand al aan gedacht dat mensen die flesjes gewoon weggooien omdat ze vooral makkelijk zijn om mee te nemen. Ik ga niet wandelen met lege flesjes of blikjes. Die gooi je in de eerste de beste prullenbak. Of prullenbakken voor statiegeldflessen, mag de gemeente beslissen wat ze ermee doen.

1 Reactie
Meindo
Meindo7 aug. 2023 - 16:49

Je wandelt wel met volle flesjes. Wat is er dan op tegen om met lege flesjes te wandelen. Die zijn ook nog lichter.

Beps
Beps7 aug. 2023 - 12:05

Het zou ook schelen als het inleverpunt niet achterin de winkel is maar bij de deuren of zelfs aan de buitenkant van de winkel. Ik moet voor het inleveren eerst met de volle tas door de winkel naar achteren en daarna terug om mijn boodschappen te kunnen doen. Of als het enkele flessen zijn vergeet ik die omdat ik met mijn boodschappen bezig ben en bij de kassa heb ik ook geen zin om weer terug te lopen. Ik lever ze in, maar veel van de jeugd niet meer, die gooien het gewoon weg omdat ze geen zin hebben om dit te doen. Ik bedoel dus dat ze niet voor dat flesje de winkel ingaan en daarna terug voor het geld in de rij gaan staan, is dit allemaal een beetje bij de ingang heb je alweer een stapje gewonnen. Er zullen best winkels zijn die dit wel op de goede plaats hebben, maar die zitten niet bij mij in de buurt.

1 Reactie
wim koelewijn
wim koelewijn7 aug. 2023 - 12:11

Zo is er bij elk onderwerp altijd wel wat..achterin de winkel..enzovoort..en dat U een paar flessen vergeet in te leveren. . . Tjahhh..dan wachten op een volle tas .die vergeet U niet..

AvR21057
AvR210577 aug. 2023 - 11:08

Toch, een mooie verkapte prijsverhoging op deze manier. Vooral als je ze niet kan inleveren omdat de automaat het niet accepteert.

Dennis Eijs
Dennis Eijs7 aug. 2023 - 10:41

Staat er geen statiegeld op? Hordes daklozen zoeken hier overal naar blikjes en flesjes. Ook niet daklozen trouwens. Waarom zouden die flesjes dan niet terugkomen? Lijkt mij sterk.

1 Reactie
wim koelewijn
wim koelewijn7 aug. 2023 - 12:37

Lijkt mij ook een overdreven aantal...snap ook niet zo goed hoe ze daar aan komen...hier in r'dam worden door 10tallen personen flesjes en blikjes verzameld en tot wanhoop van de winkeliers, echt vuilniszakken vol !! Ingeleverd...flesjes en blikjes..volgens mij is op geen enkele manier in te schatten om hoeveel het gaat..

Yvonne_909
Yvonne_9097 aug. 2023 - 10:36

Gert Moes: Dan zet je er een waterontharder tussen. Beter voor het milieu dan al die plastic flessen. Overigens bevat bronwater, afhankelijk van welke soort je neemt, nog steeds een beetje kalk. Als je geen gezondheidsfreak bent zul je ongetwijfeld andere minder gezonde dingen binnenkrijgen. Alleen al doordat je ademhaalt.

KasjavH
KasjavH7 aug. 2023 - 10:27

Frisdrank bij Lidl gekocht, met statiegeld uiteraard. Van volle tas flessen 2 flessen maar goed gekuurd door de apparaat. Ik heb aan personeel gevraagd, hoe kan dat. Ze kijken mij aan, als of ze water ziet branden...

2 Reacties
Dennis Eijs
Dennis Eijs7 aug. 2023 - 10:43

Dat is tegenwoordig de normale blik trouwens. Het kan zijn dat het papiertje plastische eraf is, dan is er geen barcode meer, en betaalt ie niet uit.

wim koelewijn
wim koelewijn7 aug. 2023 - 12:39

Ik breng zonder problemen flessen en blikjes retour bij lidl .nemen alle flessen, ook huismerken van ander supermarkten zonder problemen aan..

marijke77
marijke777 aug. 2023 - 10:21

Als ze dan maar gewoon bij plastic afval gaan dan is het toch ook goed, dat mensen dan hun statiegeld mislopen doen ze zichzelf aan.

IDMB
IDMB7 aug. 2023 - 10:09

Waarom kopen mensen zoveel flesjes en blikjes? Gewoon je flesje vullen met kraanwater. Dat is goed voor het milieu. En je portemonnee.

4 Reacties
Gert Moes
Gert Moes7 aug. 2023 - 10:16

zuip geen kalkwater

Dennis Eijs
Dennis Eijs7 aug. 2023 - 10:45

Beter, flesje half vullen met water en in de vriezer zetten. Blijft het water langer goed, of SodaStream ter gebruiken. Licht zuur goed tegen bacterieën.

wim koelewijn
wim koelewijn7 aug. 2023 - 12:42

Gert...zuipen ?misschien gewoon drinken ??.... en de meeste waters in flesjes is ook gewoon 'bron'water uit de leiding

Meindo
Meindo7 aug. 2023 - 16:46

Het is niet alleen water wat in flesjes zit.

Morsos
Morsos7 aug. 2023 - 9:45

Een van de problemen is het niet accepteren van flesjes (maar ook blikjes) van een ander merk dan wordt verkocht in de supermarkt. De ingeleverde flesjes en ook blikjes worden per kg verkocht aan de recycling bedrijven, dus waarom een slot op de machine voor "vreemde" flesjes/blikjes?? Daar heeft niemand, ook het milieu geen voordeel van. De inname automaten zo instellen dat alle kleine flesjes en blikjes geaccepteerd worden, geen onderscheid naar merk meer. Zo neemt de retail zijn verantwoordelijkheid en zal de consument hierdoor meer inleveren. Het is allemaal niet zo moeilijk, weg met het hokjesdenken.

2 Reacties
wim koelewijn
wim koelewijn7 aug. 2023 - 13:26

Bij lidl..althans het filiaal waar ik kom..kan ik alles inleveren..

JannyBoe
JannyBoe7 aug. 2023 - 17:35

Is ook niet zo. Je kunt alle merken overal inleveren.