Ruim veertig procent van de flesjes met statiegeld komt niet bij een inzamelpunt terecht, dat schrijft het AD. Het bedrijfsleven belooft daarom meer inzamelpunten op scholen, attractieparken, festivals en in binnensteden. En wat gebeurt er eigenlijk met al het geld dat overblijft? "We moeten zorgen dat dat netjes wordt besteed", zegt Hester Klein Lankhorst, directeur van het Afvalfonds, in een interview met de krant.
Sinds 1 juli 2021 zit er ook statiegeld op kleine plastic flesjes. In zijn jaarverslag laat het Afvalfonds Verpakkingen nu voor het eerst zien hoe goed het systeem werkt. Dat valt niet mee: ruim veertig procent van de flesjes komt niet bij een inzamelpunt terecht. Omgerekend gaat het om vierhonderd miljoen flesjes per jaar, en meer dan één miljoen per dag. De wettelijke norm is dat negentig procent van alle flessen wordt ingezameld. Inclusief grote flessen lag het werkelijke percentage in 2022 op 68 procent.
Dat er zo weinig kleine flesjes terugkomen ligt niet aan de bekendheid van het systeem: 91 procent van de Nederlanders weet van het bestaan. Klein Lankhorst denkt dat gedragsverandering tijd kost: ,,Je kunt alleen constateren dat mensen het niet willen, of dat het ze niet makkelijk genoeg wordt gemaakt. We zullen aan de bak moeten.’’
Het bedrijfsleven, verenigd in het Afvalfonds Verpakkingen, is verplicht de doelstelling te halen. De milieu-inspectie kan desnoods maatregelen nemen. Klein Lankhorst denkt dat te kunnen voorkomen met meer inzamelpunten, op scholen, attractieparken en festivals dus. Het Afvalfonds laat ook gedragswetenschappers onderzoeken waarom mensen hun flesje niet inleveren, en hoe dat anders kan.
Bron: AD
Thema's:
Ik vind dat logisch, als je met je boodschappen tas vol met lege statiegeld flessen komt, is de inzamel machine kapot of heeft storing bij AH. Je laat de flessen daar achter zonder statiegeld terug te krijgen, anders heb je geen ruimte voor je voorgenomen boodschappen. Zo wordt AH weer gespekt. Dus nu is mijn voornemen om zo weinig mogelijk nog in deze winkels te komen en zo ja geen drank meer aan te schaffen met statiegeld. Dus ik vermijd nu zoveel mogelijk AH met hun slechte service en hun absurde prijsverhogingen van sommige producten die ze meer dan 30% hebben verhoogd.
Flesjes en blikken nooit achterlaten als de machine dienst weigert. Of dat nou bij AH, Jumbo, Lidl of de Plus is. Waarom zou je? Bij één storinkje de moed al opgeven?
Het interesseert velen niets. Ik woon aan een natuurgebied en haal na een zonnig weekend zomaar 2 à 3 vuilniszakken blikjes en plastic op, ondanks dat er twee containers staan. Eén voor glas en blik en één voor restafval. Ze steken de container liever in de fik dan dat ze er afval in deponeren. Wel aardig was laatst dat enkelen de statiegeld flesjes in een plastic zak naast de container geplaatst hadden, zodat één van onze lokale daklozen ze mee kon nemen om ze in te wisselen.
als je een regel invoert, statiegeld op flesjes/blikjes, zorg er dan voor dat er eerst genoeg inlever punten zijn, wij willen wel maar wat wij niet willen is in een rij gaan staan bij 1 automaat. ik heb in ieder geval wel wat beters te doen, toch doe ik het wel, ik heb er tenslotte voor betaald Wat ook handig is is de regel in de hele EU door te voeren. Ik kom net terug van vakantie in Spanje, daar liggen ze gewoon nog op straat, water naar de zee dragen daar zijn wij nu mee bezig, heb ik het gevoel.
Heb zelden of nooit een 'rij' bij de inleverautomaat gezien die langer was dan die bij de kassa...
Heeft er iemand al aan gedacht dat mensen die flesjes gewoon weggooien omdat ze vooral makkelijk zijn om mee te nemen. Ik ga niet wandelen met lege flesjes of blikjes. Die gooi je in de eerste de beste prullenbak. Of prullenbakken voor statiegeldflessen, mag de gemeente beslissen wat ze ermee doen.
Je wandelt wel met volle flesjes. Wat is er dan op tegen om met lege flesjes te wandelen. Die zijn ook nog lichter.
Het zou ook schelen als het inleverpunt niet achterin de winkel is maar bij de deuren of zelfs aan de buitenkant van de winkel. Ik moet voor het inleveren eerst met de volle tas door de winkel naar achteren en daarna terug om mijn boodschappen te kunnen doen. Of als het enkele flessen zijn vergeet ik die omdat ik met mijn boodschappen bezig ben en bij de kassa heb ik ook geen zin om weer terug te lopen. Ik lever ze in, maar veel van de jeugd niet meer, die gooien het gewoon weg omdat ze geen zin hebben om dit te doen. Ik bedoel dus dat ze niet voor dat flesje de winkel ingaan en daarna terug voor het geld in de rij gaan staan, is dit allemaal een beetje bij de ingang heb je alweer een stapje gewonnen. Er zullen best winkels zijn die dit wel op de goede plaats hebben, maar die zitten niet bij mij in de buurt.
Zo is er bij elk onderwerp altijd wel wat..achterin de winkel..enzovoort..en dat U een paar flessen vergeet in te leveren. . . Tjahhh..dan wachten op een volle tas .die vergeet U niet..
Toch, een mooie verkapte prijsverhoging op deze manier. Vooral als je ze niet kan inleveren omdat de automaat het niet accepteert.
Staat er geen statiegeld op? Hordes daklozen zoeken hier overal naar blikjes en flesjes. Ook niet daklozen trouwens. Waarom zouden die flesjes dan niet terugkomen? Lijkt mij sterk.
Lijkt mij ook een overdreven aantal...snap ook niet zo goed hoe ze daar aan komen...hier in r'dam worden door 10tallen personen flesjes en blikjes verzameld en tot wanhoop van de winkeliers, echt vuilniszakken vol !! Ingeleverd...flesjes en blikjes..volgens mij is op geen enkele manier in te schatten om hoeveel het gaat..
Gert Moes: Dan zet je er een waterontharder tussen. Beter voor het milieu dan al die plastic flessen. Overigens bevat bronwater, afhankelijk van welke soort je neemt, nog steeds een beetje kalk. Als je geen gezondheidsfreak bent zul je ongetwijfeld andere minder gezonde dingen binnenkrijgen. Alleen al doordat je ademhaalt.
Frisdrank bij Lidl gekocht, met statiegeld uiteraard. Van volle tas flessen 2 flessen maar goed gekuurd door de apparaat. Ik heb aan personeel gevraagd, hoe kan dat. Ze kijken mij aan, als of ze water ziet branden...
Dat is tegenwoordig de normale blik trouwens. Het kan zijn dat het papiertje plastische eraf is, dan is er geen barcode meer, en betaalt ie niet uit.
Ik breng zonder problemen flessen en blikjes retour bij lidl .nemen alle flessen, ook huismerken van ander supermarkten zonder problemen aan..
Als ze dan maar gewoon bij plastic afval gaan dan is het toch ook goed, dat mensen dan hun statiegeld mislopen doen ze zichzelf aan.
Waarom kopen mensen zoveel flesjes en blikjes? Gewoon je flesje vullen met kraanwater. Dat is goed voor het milieu. En je portemonnee.
Beter, flesje half vullen met water en in de vriezer zetten. Blijft het water langer goed, of SodaStream ter gebruiken. Licht zuur goed tegen bacterieën.
Gert...zuipen ?misschien gewoon drinken ??.... en de meeste waters in flesjes is ook gewoon 'bron'water uit de leiding
Een van de problemen is het niet accepteren van flesjes (maar ook blikjes) van een ander merk dan wordt verkocht in de supermarkt. De ingeleverde flesjes en ook blikjes worden per kg verkocht aan de recycling bedrijven, dus waarom een slot op de machine voor "vreemde" flesjes/blikjes?? Daar heeft niemand, ook het milieu geen voordeel van. De inname automaten zo instellen dat alle kleine flesjes en blikjes geaccepteerd worden, geen onderscheid naar merk meer. Zo neemt de retail zijn verantwoordelijkheid en zal de consument hierdoor meer inleveren. Het is allemaal niet zo moeilijk, weg met het hokjesdenken.
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!