Ruim een miljoen Nederlanders die te veel belasting betaalden over hun spaargeld, hebben geen recht op teruggave. De Hoge Raad heeft uitgesproken dat de heffing onwettig is. Toch valt deze grote groep buiten de boot, omdat in 2016 de bezwaarprocedure is ingeperkt door de regering, meldt het FD dinsdag.
De wijziging was onderdeel van een groter pakket belastingmaatregelen en passeerde destijds de Tweede Kamer zonder dat er specifiek aandacht aan werd geschonken. Door de inperking staan nu ruim een miljoen spaarders met lege handen, na een arrest van anderhalve week geleden dat de vermogensrendementsheffing, die rekent met een fictief rendement, strijdig is met Europees recht. Zij moeten hopen dat de Tweede Kamer ze tegemoet wil komen.
Sinds 2017 moeten spaarders individueel en binnen zes weken bezwaar te maken tegen de vermogensbelasting om een lagere aanslag te krijgen. Voor die tijd liepen spaarders automatisch mee in de zogeheten massaalbezwaarprocedure. "Het is aan de politiek om een grotere groep spaarders te compenseren", verklaart de Leidse hoogleraar Boer in het FD.
Consumentenclaim, een organisatie die zich toelegt op massaclaims, komt mogelijk met een claim namens niet-bezwaarmakers. "Wij onderzoeken of we iets kunnen betekenen voor de belastingplichtigen die geen bezwaar hebben gemaakt', zegt directeur Stef Smit in het FD.
Als eerlijk burger heb ik altijd mijn inkomstenbelasting ingevuld zoals de belastingwet dit voorschrijft. Ik heb ook nooit bezwaar gemaakt tegen mijn definitieve aanslag omdat daar de grond voor ontbreekt. Dat neemt niet weg dat ik het eigenaardig vond dat het door de fiscus berekende vermogensrendement veel hoger was dan het werkelijk behaalde rendement. Nu heeft het hoogste rechtscollege vastgesteld dat deze belastingregel in strijd is met het ongestoord genot van eigendommen en het discriminatieverbod in het Europese Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens (EVRM). Simpel vertaald, door het hoogste rechtscollege is vastgesteld dat deze belastingregel onrechtmatig is. Door onrechtmatig handelen van de belastingdienst heeft mij dit jaren veel geld gekost, welk geld aan de Belastingdienst feitelijk niet in rechte toekomt. Mijn terugvordering zal gebaseerd zijn op het onrechtmatig handelen en niet op enige bezwaarprocedure tegen de vaststelling of verzoek voor herziening van de aanslag. Derhalve zullen de termijnen die hiervoor door de Belastingdienst gesteld zijn niet relevant geacht worden. Alle belastingwetjes die later zijn vastgesteld ter voorkoming van, al dan niet massa-, terugvorderingen op dit punt zijn m.I. met het onrechtmatig verklaren van de vigerende vermogensrendementheffing-regel hiermee ook nietig.
Frances, Sluit mij 100% aan je ingezonden stuk. Je verwoordt het helemaal waar wij als gehoorzame burger mee kampen. Het voelde al jaren als onmacht. Maar nu komen wij zelfs in actief.
Nou maar afwachten wat het nieuwe elan hiermee gaat doen. Zal wel met dezelfde ruimhartige voortvarendheid worden afgehandeld als de Groningse schade en de toeslagen ellende (waarbij zorg en huurtoeslag nog moeten) etc. Ach ging het maar over dure auto subsidie dan was het in ruimhartigheid zo klaar.
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!