Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Miljoen mensen lopen gevaar besmet te raken met corona op werk'

10-04-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
distributiecentra 1127
Een miljoen werknemers in uiteenlopende beroepen lopen de kans tijdens hun werk besmet te raken met het coronavirus, stelt de FNV na rondgang in verschillende sectoren als de luchtvaart, distributiecentra en de schoonmaakbranche. Veel mensen doen hun werk toch buitenshuis, omdat het niet anders kan. Ook gaat op veel plekken het 1,5 meter afstand houden niet goed. FNV-vicevoorzitter Kitty Jong noemt het een onacceptabele situatie.

Signalen vanaf de werkvloer

De zorg is in deze rondgang van de FNV niet meegenomen. Daarover stuurde de vakbond dinsdag al een brandbrief naar het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Kitty Jong stelt dat het probleem helaas nog veel groter is. Daarom vraagt de FNV het kabinet de signalen vanaf deze werkvloeren ook zeer serieus te nemen. Zo wordt de regel over 1,5 meter afstand volgens de vakbond niet nageleefd, omdat werkgevers bijvoorbeeld niet bereid zijn productienormen bij te stellen. Dan krijgen bedrijfseconomische belangen toch voorrang. Mensen met een flexcontract of onzeker werk zijn de dupe, omdat ze hun baan kunnen verliezen als ze klagen.

Luchtvaart en distributiecentra

In de luchtvaart zijn ongeveer 6000 mensen aan het werk, onder wie ruim 1400 beveiligers op Schiphol. Mensen fouilleren mogen zij niet vanaf de rug doen. "Na lang aandringen van ons kunnen zij dit nu doen vanaf de zijkant, maar mensen hebben hun gezicht dan alsnog naar de beveiliger toegewend. Zij hebben nu eindelijk wel toestemming gekregen om handschoenen te dragen", aldus de FNV. In de distributiecentra werken nu circa 61.800 mensen. "De distributiecentra zijn met hun productienormen niet ingericht op 1,5 meter afstand houden. Ook werken er veel arbeidsmigranten op oproep en die zijn hun baan kwijt als ze zich ziek melden. Dat is funest", zegt FNV-bestuurder Handel Mari Martens.

Bouwsector past regels wel goed toe

In de bouwsector passen de meeste bedrijven de regels volgens de FNV wel goed toe. "Onze grootste zorg ligt bij het samen reizen naar de werkplek", zegt FNV-bestuurder Bouwen en Wonen Hans Crombeen. In een op 27 maart afgesproken protocol staat dat samen reizen kan als eerst een paar stappen zijn genomen. "Maar sinds de noodverordeningen er zijn en mensen beboet worden als ze samen reizen, kunnen wij onze achterban niet meer adviseren het protocol te volgen." ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!