Kassa

'Miljoen elektrische auto's in 2020'

  •  
31-03-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3195482.jpg
In 2020 rijden er in Nederland 1 miljoen elektrische auto's. Dat is de kern van een plan dat premier Jan Peter Balkenende en minister Camiel Eurlings (Verkeer) dinsdagavond tijdens de opening van de AutoRAI in ontvangst nemen.
Volgens het plan moet de overheid het rijden met elektrische auto's aantrekkelijk maken door onder meer belastingmaatregelen. Experimenten moeten uitwijzen waar oplaadpunten voor deze auto's moeten komen en welke accu's het best zijn. Het plan is opgesteld door de Stichting Natuur en Milieu en de drie technische universiteiten.
Naar verwachting zullen er volgend jaar in Nederland tweeduizend elektro-auto's rijden. Het plan, dat de steun heeft van de ANWB, Prorail, ENECO en de Rabobank, voorziet in een stapsgewijze toename tot 1 miljoen. In het plan wordt de overheid gevraagd een Formule E-team voor elektrisch rijden in te stellen. In een dergelijk team moeten wetenschappers, bedrijfsleven, politici en milieuorganisaties gaan samenwerken.
De huidige auto's zorgen voor een grote uitstoot aan CO2. Een keuze voor elektrische auto's bestrijdt de luchtverontreiniging en maakt Nederland minder afhankelijk van fossiele brandstoffen.
Het plan vormt een eerste aanzet voor een grootschalige introductie van elektrische auto's in Nederland. ,,Elektrische auto's die rijden op windenergie verminderen de CO2-uitstoot met 90 procent. Dat is toch geweldig'', zegt Mirjam de Rijk, algemeen directeur van Natuur en Milieu. ,,En het is voor mensen uiteindelijk nog goedkoper ook.''
Bron: ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!