Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Miljoen aanvragen CoronaCheck-app op eerste dag

25-06-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
108 keer bekeken
  •  
Mobiel telefoon smsen
Op de eerste dag sinds de lancering is het dringen voor een aanmelding op de CoronaCheck-app. Op meerdere momenten was het zo druk bij de systemen dat gebruikers een melding kregen dat ze het op een later moment nog eens moesten proberen. Het testbewijs voor de CoronaCheck-app is inmiddels door ongeveer één miljoen mensen aangevraagd.
De app, die gebruikt kan worden om een testbewijs aan te maken, was al een tijdje beschikbaar in de appstores. Op donderdagochtend werden de vaccinatiebewijzen toegevoegd. Een miljoen bewijzen was ook ongeveer het maximaal haalbare aantal op de eerste dag dat de app live stond.

Zo werkt het

Met CoronaCheck worden twee codes gegenereerd waarmee gebruikers kunnen laten zien dat ze beschermd zijn tegen het virus. Voor binnenlands gebruik krijgt men zo'n vinkje na twee keer gevaccineerd te zijn. Voor buitenlands gebruik wordt weergegeven hoeveel vaccins gezet zijn en wanneer. Dit omdat de regels per land verschillen.
De code voor buitenlands gebruik is vanaf 1 juli bruikbaar als zogenoemd Digital Green Certificate, waarmee in de hele Europese Unie gereisd kan worden. Op die datum wordt ook de mogelijkheid toegevoegd om een herstelbewijs aan te maken. Daarmee kan iemand laten zien recent genezen te zijn van een besmetting met het coronavirus.De

Beperkt aantal aanmeldingen

De ontwikkelaars van de app hebben een beperking ingebouwd om vooral het systeem achter Digid niet te zwaar te belasten. Er kunnen per seconde maximaal 25 mensen een code aanvragen. Dat komt neer op ongeveer 90.000 gebruikers per uur, of (ervan uitgaande dat bijvoorbeeld 's nachts veel minder mensen een code aanmaken) ruim een miljoen mensen per dag.
Niet alle inentingen zijn zichtbaar in de app. De gegevens zouden wel direct zichtbaar moeten zijn als mensen geprikt zijn door de GGD, maar als ze zijn gevaccineerd door de huisarts, in een instelling of ziekenhuis kunnen er problemen optreden. Soms heeft dat een technische oorzaak, en zijn de registraties nog niet omgezet naar de juiste computersystemen. Die achterstanden (dinsdag nog zo'n 1,2 miljoen vaccins van een onbekend aantal personen) worden zo snel mogelijk weggewerkt, zei het ministerie eerder deze week. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!